Dodental aardbeving Afghanistan boven de 300

De meeste doden zijn gevallen in het aangrenzende noordelijke gebied in Pakistan.

Kinderen lopen door een straat bezaaid met puin in het Pakistaanse dorp Mingora. De puin is veroorzaakt door de aardbeving gisteren in de noordoostelijke Afghaanse provincie Badakhshan Foto Hazrat Ali Bacha/Reuters

Het dodental van de aardbeving in het noordoosten van Afghanistan blijft oplopen en staat nu volgens lokale functionarissen op 311. De meeste slachtoffers zijn gevallen in Pakistan, 237, terwijl er 74 doden te betreuren zijn in Afghanistan.

Dat schrijft persbureau AP. In Afghanistan zouden er 266 mensen gewond zijn geraakt, in Pakistan gaat het om meer dan duizend gewonden. Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de exacte aantallen van slachtoffers en gewonden omdat het gebied dat is getroffen is afgelegen berggebied betreft. In een groot deel van het gebied is communicatie onmogelijk. Pakistaanse autoriteiten hebben bovendien moeite die plekken te bereiken. De situatie wordt tevens bemoeilijkt door de aanwezigheid van de Talibaan in de regio.

Voelbaar in New Delhi

In het Pakistaanse grensgebied is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Onder meer de VN, de Verenigde Staten en Iran hebben hulp aangeboden bij het reddingswerk en de humanitaire opvang.

Gisteren vond de beving met de kracht van 7,5 op de schaal van Richter plaats over een breedte van 213 kilometer in de provincie Badakhshan. De schok was zelfs merkbaar in India. In New Delhi werd uit voorzorg de metro enige tijd stilgelegd.

    • Sam de Voogt