De Geluksmakelaars

De Finse filmmaker Wille Hyvönen (28, hippe snor, knotje) is uiterst tevreden met zijn leven: „Alles ging tot nu toe verdacht goed”. Hij merkt dat er steeds meer trainingen en workshops te volgen zijn die gericht zijn op een gelukkig leven en persoonlijke groei. Mist hij misschien toch iets? Hij begint zijn documentaire De Geluksmakelaars (Onnelliset) om te bewijzen dat ‘gelukstrainingen’ en levenscoaches helemaal niet nodig zijn. Hij besluit om sessies en workshops te volgen. Verder praat hij met mensen uit zijn omgeving – onder wie zijn vader Martti en zijn beste vriend Janne, die juist kampt met zware depressies - over de zoektocht naar geluk. Tijdens de opnames verandert er iets: hij krijgt te maken met tegenslag. Zijn verloofde Sirii moet voor haar studie naar Londen verhuizen en Wille raakt diep in de put. Kunnen de coaches hem toch helpen? Maar een snelle oplossing is er niet, iets wat sommigen trainingen wel beloven. Sirii: „Je wordt natuurlijk ongelukkig als je alleen maar gelukkig wilt zijn.” Een boodschap die we dit jaar ook kregen in de geweldige Pixar-film Inside Out: het is heel belangrijk om soms verdrietig te zijn.