Buitenlandse naam? Anoniem solliciteren wordt mogelijk in het Verenigd Koninkrijk

Wie in het Verenigd Koninkrijk als ambtenaar aan de slag wil, kan straks anoniem een sollicitatiebrief sturen. De overheid gaat afgestudeerden en stagiairs aannemen zonder hun naam te kennen, om zo discriminatie tegen etnische minderheden tegen te gaan.

Ook een aantal grote bedrijven en organisaties heeft toegezegd zogeheten ‘blind recruitment’ in te voeren, waaronder bank HSBC, accountantskantoor Deloitte, omroep BBC en de National Health Service. Details over hoe en wanneer de methode wordt ingevoerd, zijn nog onduidelijk.

Premier David Cameron zei laatst in een toespraak dat het beschamend is dat mensen met een „blank-klinkende” naam dubbel zoveel kans hebben om door de eerste ronde van een sollicitatie te komen dan mensen met „etnisch klinkende” namen. Cameron haalde een jonge, zwarte vrouw aan die het advies kreeg om haar middelste naam ‘Elizabeth’ te gebruiken, omdat dat Britser klonk dan haar eerste naam.

Cameron, die zich wil profileren met plannen om etnische minderheden vooruit te helpen, wil ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten. Nu worden vrouwen in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 19 procent minder betaald dan mannen. Binnenkort moeten de overheid en bedrijven publiceren hoeveel ze mannen en vrouwen betalen. (AP)