Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vechtsport

De zachte kant van een kickbokser

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacarrousel. Vandaag: Nieky Holzken.

Komt kickboksen ooit van zijn slechte imago af? Nieky ’The Natural’ Holzken (31), viervoudig wereldkampioen, vertelde vorige week in RTL Late Night over zijn realityserie Nieky Holzken: De Knock-Out van Brabant (RTL 5), die vanavond begint. Tot nu toe had hij zeker 107 wedstrijden gevochten, en altijd hield hij er weinig schrammetjes aan over. „Ik ben goedgelovig: ik doe altijd heel veel geven en heel weinig nemen.”

Kickboksen wordt niet geassocieerd met lieverdjes, zo bleek de laatste jaren. Neem kickbokser Badr Hari, die voor de rechtbank moest verschijnen wegens mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Of de dodelijke schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart in 2012.

„Kickboksen wordt in de publieke opinie geassocieerd met een tweederangs sport die wordt bedreven door asociale en criminele figuren”, schreven prominenten uit de kickbokswereld in een manifest in de Volkskrant. „Het is nooit het niveau ontstegen van groezelige clubjes en bondjes.” En dat terwijl Nederland wel degelijk een naam heeft op kickboksgebied: denk aan viervoudig wereldkampioen Lucia ‘Lady Tyson’ Rijker en zwaargewicht Semmy Schilt.

In maart kwam minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD) met een pakket maatregelen ter bestrijding van „negatieve uitwassen” van de vechtsport, zoals „betrokkenheid van georganiseerde criminaliteit”, te voorkomen. Critici waren ontevreden: zij wilden een overkoepelende kickboksbond. Oud-trainer Thom Harinck in Het Parool: „Er zijn zoveel ego’s in deze sport en zolang iedereen vrij is om te doen wat hij wil, kun je geen regels opleggen.”

Films helpen doorgaans niet bij de beeldvorming. De vermeende relatie tussen de sport en criminaliteit is een dankbaar onderwerp. Zie de Nederlandse actiethriller Wolf (2013) en de Amerikaanse vechtfilm Kickboxer: Vengeance, die volgend jaar uitkomt. En volgende maand begint de tv-serie Zwaargewicht, over een kickbokser die na vier jaar gevangenis terug wil naar de top. De spanning van geweld in en buiten de ring lijkt onweerstaanbaar. Had Holzken ook een realityserie gekregen als hij viervoudig wereldkampioen curling was geweest?

RTL wil in de serie vooral de „softe kant” van de „harde man” laten zien. Holzken lijkt daar bijzonder geschikt voor met zijn sympathieke uitstraling en Brabantse nuchterheid. En dus zien we hoe hij stoeit met dochter Willisha (4) en zoon Geraldo (9) bestraft na een vechtpartij. „Als ik later groot ben, ben ik nog beter dan papa”, zegt het jongetje zoet in de camera. Reality moet natuurlijk wel lekker herkenbaar blijven.