De kanshebbers voor het voorzitterschap

Vannacht sloot de deadline voor de aanmelding voor het voorzittersschap van de FIFA. Wie volgt Sepp Blatter op?

Bij de sluiting van de deadline afgelopen nacht hebben zich in totaal acht mannen aangemeld als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. Zij stellen verzekerd te zijn van de steun van minimaal vijf nationale voetbalbonden en hebben minimaal twee van de afgelopen vijf jaar activiteiten verricht in het voetbal. Het zijn twee van de drie belangrijkste eisen om op 26 februari mee te dingen naar de hoogste post in het voetbal.

Maar de belangrijkste eis is het kunnen doorstaan van de integriteitstoets van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond. Michel Platini leek lange tijd de belangrijkste kandidaat om zijn voormalig leermeester en thans aartsvijand Sepp Blatter op te volgen, maar nu de ethische commissie van de FIFA en de Zwitserse justitie onderzoek doen naar zijn mogelijke betrokkenheid bij corruptie, is die kans geslonken.

De UEFA switcht naar plan B

Gistermiddag switchte de UEFA daarom alvast naar een plan B. Het schoof secretaris-generaal Gianni Infantino (45) naar voren als back-upkandidaat. Het bestuur van de Europese voetbalbond, waar KNVB-voorzitter Michael van Praag deel van uitmaakt, heeft in een conference call besloten tot het naar voren schuiven van de Zwitser Infantino.

Van Praag kreeg vorige week tijdens een vergadering van de UEFA-landen nog van verschillende nationale bonden, waaronder die van Polen, het verzoek om zich opnieuw kandidaat te stellen. Eerder trok hij zich voor de verkiezingen eind mei terug ten faveure van de enige uitdager van Blatter, prins Ali Bin Hussein. Volgens een woordvoerder van de KNVB is Van Praag, ondanks de roep om zijn kandidatuur, niet aan het twijfelen gebracht.

Een uitgesproken favoriet is er met het waarschijnlijke wegvallen van Platini later in de campagne niet, maar momenteel lijkt de Bahreinse Sheikh Salman bin Ebrahim al-Khalifa de beste papieren te hebben. Infantino zal veel steun in Europa genieten, maar is daarbuiten een grote onbekende.

De grootste kanshebbers op het FIFA-voorzitterschap

Michel Platini

Michel Platini

De gevallene

Michel Platini leek lange tijd de belangrijkste kandidaat om FIFA-voorzitter te worden. Hij heeft zijn kansen echter zien slinken tot miniem. De UEFA-voorzitter kwam in opspraak na een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro, die hij ontving van scheidend voorzitter Blatter. Veel bonden hebben moreel afstand van hem genomen. Hij werd geschorst door de FIFA en UEFA, maar vecht deze aan en mag, tot een definitief oordeel geveld is, hoop koesteren om mee te dingen naar de hoogste FIFA-post. Maar draagvlak is er amper.

Gianni Infantino

Gianni Infantino

De Europese back-up

In Gianni Infantino, secretaris-generaal van de UEFA, heeft de Europese voetbalbond een backupkandidaat gevonden. Voor het waarschijnlijke geval Platini’s kandidatuur sneuvelt. De 45-jarige Zwitser Infantino is sinds 2009 rechterhand van Platini bij de UEFA Infantino is voor het grote publiek vooral bekend van zijn rol bij lotingen van de verschillende toernooien van de UEFA. Hij zou zeven steunbetuigingen van landen hebben overlegd. Buiten Europa is hij echter de grote onbekende.

Prins Ali bin Al-Hussein

Prins Ali bin Al-Hussein

De doorzetter

Prins Ali bin Al-Hussein (39) was de laatste overgebleven tegenkandidaat van Sepp Blatter bij de recente voorzittersverkiezing. Hij trok zich terug na de eerste stemronde, toen Blatter al het grootste deel van de stemmen voor zich had gewonnen: 73-133. Prins Ali is de derde zoon van de inmiddels overleden koning Hussein. Hij werd op zijn 23ste voorzitter van de Jordaanse voetbalbond. Daarvoor studeerde hij af aan de universiteit in New Jersey. Ali werd in 2011 vicevoorzitter van de FIFA in Azië.

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa

Omstreden favoriet

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa is de huidige voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie. Hij steunde Platini namens de bond, maar heeft zich nu zelf kandidaat gesteld. Toch is zijn kandidatuur niet onomstreden. Mensenrechtenactivisten uit zijn thuisland Bahrein roepen de FIFA op om zijn kandidatuur te weigeren. De sjeik zou als voorzitter van een speciale commissie geholpen hebben om 150 demonstrerende sporters in de Arabische Lente van 2011 te identificeren en te straffen. Salman ontkent alle betrokkenheid.

Tokyo Sexwale

Tokyo Sexwale

Afrikaanse outsider

De Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale maakte deel uit van het organisatiecomité van het WK 2010 in zijn thuisland. De 62-jarige zakenman was dertien jaar lang een politieke gevangene in het apartheidsregime. Hij zat samen met Nelson Mandela vast op Robbeneiland. Sexwale was na zijn vrijlating actief voor de politieke beweging ANC en minster in het kabinet van president Zuma. Als zakenman verdiende hij miljoenen in de mijnbouw en energiesector. Als Sexwale heel Afrika voor zich wint, heeft hij 25 procent van de stemmen.

    • Bart Hinke
    • Robert Hüsken