Congo-Brazzaville stemt in met derde presidentstermijn

President Denis Sassou N’Guesso, 31 jaar aan de macht, mag de grondwet aanpassen en langer aanblijven.

Militair personeel staat in de rij om hun stem uit te brengen tijdens het referendum over een derde presidentstermijn voor president Denis Sassou N'Guesso on Congo-Brazzaville. Foto Roch Baku/Reuters

President Denis Sassou N’Guesso van Congo-Brazzaville kan zich gaan opmaken voor een derde ambtstermijn. De dictator, al ruim 30 jaar aan de macht, had een referendum uitgeschreven om de grondwet hiervoor aan te passen. Ruim 92 procent van de stemmers ging daarmee akkoord.

De opkomst bij het referendum was 72 procent, schrijft Reuters op basis van de nationale verkiezingscommissie. 1,3 miljoen mensen brachten hun stem uit, slechts ruim 100.000 mensen stemden tegen.

Politiestaat

Het is maar de vraag hoe realistisch die cijfers zijn. De oppositie boycotte de volksraadpleging en zei na afloop van het referendum dat de opkomst veel lager was. Volgens correspondent Koert Lindijer leken veel stemgerechtigden gehoor te hebben gegeven aan de boycot van de oppositie. AFP meldt dat een oppositieleider de uitslag “schandalig” heeft genoemd en dat er een oproep is gedaan het hele referendum te annuleren. Vorige week vielen er tijdens betogingen tegen het referendum vier doden.

Lindijer noemt de volksraadpleging “arrogante machtspolitiek”. Congo-Brazzaville is een politiestaat waar Denis Sassou N’Guesso al meer dan 30 jaar aan de macht is gedurende de laatste 36 jaar. Nadat hij in 1992 werd weggestemd als president, begon hij vijf jaar later een burgeroorlog waarin hij opnieuw de macht greep.

    • Sam de Voogt