CBS trekt cijfers over daling ledenaantal FNV terug

De vakcentrale zelf betwist deze cijfers en komt uit op een veel minder sterke daling.

Werknemers uit de metaalindustrie tijdens een demonstratie georganiseerd door FNV Metaal en CNV Vakmensen. Foto Bas Czerwinski/ANP

Voor het vijfde opeenvolgende jaar is het aantal mensen dat in Nederland lid is van een vakbond gedaald. Eind maart waren er 1,7 miljoen mensen aangesloten bij een bond, het laagste aantal sinds 1991. Het verlies komt volledig voor rekening van vakbond FNV, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Update 18.30 uur:: De ledenaantallen die het CBS vandaag meldde, kloppen niet. Dat heeft het bureau vanavond gemeld. Het CBS komt zo snel mogelijk met nieuwe cijfers.

FNV, de grootste vakcentrale, had eerder dit jaar volgens het CBS 63.300 leden minder dan een jaar eerder. In totaal waren er 1,07 miljoen leden van de bond. De daling was ruim groter dan die van 2013 op 2014: FNV verloor toen ongeveer 10.000 leden.

FNV: cijfers kloppen niet

FNV snapt niet waar het CBS deze aantallen vandaan haalt, want eigen cijfers laten volgens een woordvoerder een veel lagere daling zien, namelijk ongeveer 25.000. Ze zegt dat dat iets te maken kan hebben met het meetmoment - het CBS meet van maart op maart, FNV zelf van januari op januari - maar dat kan volgens haar niet zo’n groot verschil opleveren. Interessant is wel dat het CBS gebruikmaakt van door de vakbonden zelf aangeleverde cijfers. Een woordvoerder zegt dat het CBS gaat onderzoeken waar het grote verschil vandaan komt.

Volgens het CBS haken vooral de 25- tot 45-jarigen af bij de vakbonden. Het aantal jonge (onder de 25) leden en oude (boven de 65) is nagenoeg gelijk gebleven of zelfs iets gestegen.

Andere vakcentrales

De andere twee grote vakcentrales verloren geen of amper leden. Het ledenbestand van het CNV bleef met 289.100 nagenoeg gelijk. De VCP (eerder MHP) groeide met bijna 50.000 leden tot 102.600, maar dat heeft vooral te maken met de toetreding van enkele bonden die nog niet waren aangesloten.

    • Frank Huiskamp