Zakenbanken waarschuwen beleggers: wie niet speculeert op een Brexit, kan geld verliezen

Anti-EU-kamp ligt voor in Britse peiling

Aan onzekerheid op de financiële markten geen gebrek: de onrust over China houdt aan, andere opkomende landen zijn wankel en niemand weet of de Amerikaanse Fed dit jaar de rente gaat verhogen. Daar komt binnenkort een ongewisse factor bij, zo waarschuwen zakenbanken nu hun klanten: het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.

Wanneer dat wordt gehouden, is nog onduidelijk. Premier Cameron heeft de Britten beloofd dat ze vóór het einde van 2017 kunnen stemmen, maar hij heeft ook gezinspeeld op een eerder moment, mogelijk de herfst van 2016. Uit peilingen blijkt dat de ‘Brexit’, Britse EU-uittreding, aan populariteit wint. Volgens één peiling, van YouGov, ligt het anti-EU-kamp inmiddels voor.

Wie als belegger niet het risico wil lopen om geld te verliezen, kan zich maar beter indekken tegen de Brexit, adviseert Royal Bank of Scotland (RBS). Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, zou dat een „dramatische verandering betekenen” voor zowel de Britten als de Unie, schrijft de bank in een notitie. „De onzekerheid over wat daarna zou komen, kan betekenen dat beleggers minder Britse staatsobligaties gaan aanhouden”, zegt Clement Mary-Dauphin, analist bij RBS, aan de telefoon. Die obligaties dalen dan in prijs en de rente erop stijgt. Dit komt doordat de Britse staat meer rente moet betalen om kopers te vinden voor obligaties waaraan meer risico kleeft.

RBS stelt beleggers voor om te speculeren op een stijging van de rente op tienjarige Britse obligaties (gilts). Die zal sneller oplopen dan de rente op tweejarig Brits schuldpapier, voorspelt zij. Die laatste rente is meer gekoppeld aan de rente van de Bank of England, de centrale bank. „En die zal de rente laag houden wanneer het klimaat zo onzeker is”, zegt Mary-Dauphin. Via een optie, het recht om te kopen en verkopen van twee- en tienjarige obligaties tegen een vastgesteld renteverschil, kan de slimme belegger zelfs geld verdienen aan het Britse referendum.

Ook Commerzbank roept klanten op „meer aandacht te besteden” aan het referendum, schrijft persbureau Bloomberg. De Duitse bank verwacht dat het Britse pond in waarde zal dalen. ABN Amro en ING geven nog geen beleggingsadvies.

Een Brexit kan negatieve economische gevolgen hebben voor het Verenigd Koninkrijk. Het is onduidelijk of de Britten wel in de Europese interne markt kunnen blijven. De president van de Bank of England, Mark Carney, zei onlangs dat het Verenigd Koninkrijk sterk van die markt heeft geprofiteerd.

    • Mark Beunderman