‘Bom op kliniek van Artsen zonder Grenzen in Jemen’

De bom zou zijn afgeworpen tijdens een luchtaanval op de stad Sadaa onder leiding van de Saoedische luchtmacht.

Een gezinuit Jemen dat hun huis heeft moeten ontvluchten door het aanhoudende geweld in het land. Foto Yahya Arhab / EPA

In Jemen is een ziekenhuis dat wordt geleid door medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) geraakt door een bom. Volgens een verklaring van AzG werd de bom afgeworpen tijdens twee luchtaanvallen onder leiding van de Saoedische luchtmacht op de stad Sadaa.

Eerder leken er mensen aanwezig te zijn in het ziekenhuis, maar dit blijkt niet zo te zijn. Hassan Boucenine, AzG-chef in Yemen, heeft persbureau AP verteld dat maandagavond om 11 uur de eerste aanslag plaatsvond. Er was niemand aanwezig en ten tijde van de tweede aanslag tien minuten later waren alle patiënten en personeel geëvacueerd.

Eerder ook al bom op ziekenhuis in Kunduz

Eerder deze maand werd een kliniek van AzG in Kunduz in Afghanistan door bommen getroffen. Daarbij kwamen twaalf stafleden en tien patiënten, onder wie drie kinderen, om het leven.

Jemenieten die hun huizen zijn ontvlucht hebben een kamp gebouwd in de noordelijke provincie Amran. Vandaag werd ook bekend dat een hulporganisatie die in mei is opgericht door de koning van Saoedi-Arabië meer dan 200 miljoen euro uittrekt voor humanitaire hulp aan Jemen. Het Koning Salman Centrum voor Bijstand en Humanitaire Hulp heeft daartoe overeenkomsten met de Verenigde Naties gesloten.

De Verenigde Naties deden in april een oproep aan de internationale gemeenschap om hulpgeld voor Jemen in te zamelen. Om alle hulpbehoevenden in het land te helpen is volgens Stephen O’Brien, VN-chef voor humanitaire zaken, zo’n 1,45 miljard euro nodig.

De hulp uit Saoedi-Arabië is opvallend

De Saoedische hulp is opmerkelijk, omdat juist dat land de coalitie leidt die al maanden luchtaanvallen uitvoert op de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. De Houthi’s namen vorig jaar de hoofdstad Sanaa in en hebben sindsdien grote delen van het land veroverd. Saoedi-Arabië steunt de regering van de verdreven president Abed Rabbo Mansour Hadi.

Volgens Abdullah al-Rabeeah, de directeur van het Koning Salman Centrum, moet de humanitaire hulp van zijn organisatie los worden gezien van de strijd in Jemen. Al-Rabeeah:

“Onze hulp is onpartijdig en we zijn niet bij de politiek betrokken. We zijn in staat alle provincies in Jemen te bereiken, ook de provincies waar de Houthi’s de baas zijn.”

    • Carlijn Vis