Bijenkorf schaft het jeugdloon af maar verlaagt de zondagstoeslag

De Bijenkorf gaat een 18-jarige evenveel betalen als een 23-jarige. In ruil hiervoor gaat de zondagstoeslag omlaag.

Foto KOEN VERHEIJDEN/ANP

De Bijenkorf schaft het omstreden jeugdloon af. In de nieuwe cao, die loopt van 1 oktober 2015 tot 1 juli 2017, is vastgelegd dat een 18-jarige evenveel verdient als een 23-jarige.

Dat is het resultaat van het akkoord dat de warenhuisketen en vakbonden FNV en CNV hebben gesloten. De nieuwe cao geldt voor 2.800 werknemers, van wie 10 procent jonger is dan 23 jaar. De lonen van de jongeren van 15 tot en met 17 jaar gaan niet omhoog. Het minimumloon voor een 15-jarige is 2,90 per uur (op basis van een 36-urige werkweek), voor een 18-jarige 4,40 euro en voor werknemers van 23 jaar en ouder 9,67 euro. Bij de Bijenkorf werken tien jongeren onder de achttien, zegt een woordvoerder.

FNV-bestuurder Niels Suijker is verheugd dat jongeren bij de Bijenkorf niet meer worden „afgescheept” met het jeugdloon. „Een 18-jarige die hetzelfde werk doet als een 23-jarige is een volwaardige werknemer en heeft dus recht op hetzelfde loon”, stelt hij.

De bonden voeren al langer actie tegen het jeugdloon. Zij spreken van een „doorbraak” en noemen de afspraken „uniek” voor de detailhandel.

In ruil voor het afschaffen van het jeugdloon verlaagt de warenhuisketen de zondagstoeslag. Voorheen kregen mensen die op zondag werken dubbel betaald, in de nieuwe cao is dat teruggebracht tot anderhalf keer het normale loon. De Bijenkorf kan personeel niet verplichten op zondag te werken.

Hoewel de zondag voor veel winkels een gewone winkeldag is geworden, waren de vakbonden altijd tegen het verlagen van de zondagstoeslag. Zij zijn gezwicht. CNV-bestuurder Martijn den Heijer zegt dat dit het „offer” is, dat de bond heeft moeten brengen. FNV stelt dat de „samenhang” tussen de afspraken „in evenwicht” is.