Basisscholen komen dit jaar 465 miljoen te kort door krimp

De sector ziet steeds minder geld binnenkomen terwijl er steeds meer geld uitgaat, zo laat de PO-raad (voor het primair onderwijs) weten.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Basisscholen komen dit jaar 465 miljoen euro te kort. De sector ziet steeds minder geld binnenkomen terwijl er steeds meer geld uitgaat, zo laat de PO-raad (voor het primair onderwijs) weten.

Volgens de vereniging van basisschoolbesturen stromen er minder kinderen het onderwijs in en hebben scholen dus minder inkomsten. Door de krimp zijn er bovendien minder leerkrachten nodig. Dit levert echter geen besparing op; de sector betaalt de werkloosheidskosten. “En die kosten stijgen hard”, zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-raad.

In 2011 droegen scholen nog 1,7 procent van hun onderwijsbudget af aan het zogenoemde participatiefonds – waar de WW-uitkeringen uit gefinancierd worden, zegt de raad. Nu is dat gestegen naar 5 procent.

Bovendien moeten scholen hun spullen sneller afschrijven. “Vroeger ging een schoolbord dertig jaar mee, nu moeten scholen een digiboard binnen vijf jaar afschrijven.” Volgens Den Besten verdwijnen de extra handen in de klas.

Deze week debatteert de Kamer over de onderwijsbegroting. “Politici moeten weten dat we aan het watertrappelen zijn en bijna onder water gaan.”

    • Juliette Vasterman