Auto’s GroenLinks-politicus uitgebrand

Fractievoorzitter van de gemeente Wormerland, Harold Halewijn, spreekt van een persoonlijke aanslag.

Brandweerlieden blussen de brandende auto's.
Brandweerlieden blussen de brandende auto's. Screenshot video RTV Noord-Holland

In Oostknollendam zijn twee auto’s van Harold Halewijn, GroenLinks-fractievoorzitter van de gemeente Wormerland, uitgebrand. Dat meldt RTV Noord-Holland.

De brandweer kreeg vannacht rond 2.00 uur een melding van een autobrand in de Dorpsstraat. Kort daarop bleek een tweede geparkeerde auto in brand te staan. Rond 03.10 uur waren de autobranden geblust.

Het lijkt om brandstichting te gaan, omdat de auto’s niet direct naast elkaar stonden. Halewijn spreekt zelf van een persoonlijke aanslag. De auto’s stonden voor de deur van de 50-jarige fractievoorzitter. De politie heeft een onderzoek ingesteld en sluit brandstichting niet uit.

Persoonlijke aanslag

Volgens Halewijn staat het buiten kijf dat het gaat om een persoonlijke aanslag:

“Dit is sowieso een gerichte aanslag op mijzelf. Mijn ene auto stond letterlijk onder het raam van mijn huis. De andere auto stond in de 30 meter verderop in de straat. De ene auto steekt de andere auto niet aan.”

“Het is niet zo ingewikkeld te achterhalen welke auto’s van mij zijn. Als je me googlet weet je meteen waar ik woon.”

Asielzoekers

Vanavond is er een inloopavond in de gemeente Wormerland. Er wordt gesproken over mogelijke opvang van vluchtelingen. Halewijn legt nadrukkelijk de link tussen de aanslag en het debat over de opvang van asielzoekers:

“We willen onze inwoners raadplegen over welke stappen Wormerland zou moeten nemen. We denken alleen maar over kleinschalige zaken. We willen het juist bespreken vanavond.”

“Ik heb er een vrij uitgesproken mening over. Ik vind dat we, ondanks dat we een kleine gemeente zijn, de plicht hebben om een steen bij te dragen. Als het om dit vraagstuk gaat verharden de meningen. Ik legde de relatie vannacht heel snel. De sfeer in Nederland was al niet best. En dit is er het zoveelste bewijs van.”

Halewijn liet weten niet eerder te zijn bedreigd.

Jesse Klaver reageert geschrokken

Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft geschrokken gereageerd op de autobranden. Tegenover persbureau ANP zegt hij:

“Ik schrik hier geweldig van. Ik maak me zorgen over het maatschappelijk klimaat dat is ontstaan rond het debat over vluchtelingen. Maar het is nu eerst zaak goed uit te zoeken wat er in Wormerveer gebeurd is.”

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten:

“Ik heb burgemeester Tange gesproken en het raadslid Halewijn gebeld. De voorgenomen raadsvergadering gaat door zoals gepland; het is belangrijk dat het democratisch bestuur zich niet laat intimideren.”