Apple koerst af op recordverkoop

Techbedrijf verwacht in het laatste kwartaal meer iPhones te verkopen dan ooit.

Apple-topman Tim Cook. Het bedrijf presteerde vandaag haar resultaten over het vierde kwartaal. Foto Richard Drew/ AP

Apple heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Met name de verkoop van iPhones op de Chinese markt zorgde ervoor dat de nettowinst hoger uitviel dan door analisten werd verwacht.

Meer nog dan het nieuws dat de nettowinst in het vierde kwartaal - Apple werkt met een gebroken boekjaar - met bijna 30 procent toenam tot 11,1 miljard dollar (10,1 miljard euro) zal het bericht beleggers verblijden dat het bedrijf in december een recordaantal iPhones verwacht te slijten. De onlangs gepresenteerde modellen 6s en 6s Plus moeten ertoe leiden dat de recordverkoop van 74,5 miljoen toestellen in de laatste drie maanden van vorig jaar verbeterd wordt in het laatste kwartaal van 2015.

Twitter avatar applenws Apple News Apple earns record $51.5B revenue on sales of 48M iPhones, 5.7M Macs https://t.co/y1if0tfGwd https://t.co/ZhihVALvCb

Groei in verkoop iPhones

Apple is voor zestig procent van de omzet afhankelijk van de verkoop van iPhones. Het bedrijf verkocht afgelopen kwartaal 48 miljoen exemplaren. Dat is ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook het aantal verkochte Mac’s kende een groei ten opzichte van Apple’s vierde kwartaal 2014. Met 5,7 miljoen exemplaren werden meer computers dan ooit afgezet. Het leidde tot een omzetstijging van 22 procent naar 51, 5 miljard dollar (46,1 miljard euro).

Minder iPads verkocht

Minder goed nieuws was er te melden over de iPad-verkopen. Die zakten afgelopen kwartaal voor het eerst onder de 10 miljoen exemplaren. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog ruim 14 miljoen stuks.

    • Jorg Leijten