Alle Leidse hoogleraren sinds 1575 op een website

Vandaag lanceert de Universiteit Leiden een website met daarop de ruim 2.300 Leidse hoogleraren sinds 1575.

Leidse hoogleraren

Leidse hoogleraren. Foto: Koen Suyk / ANP

Altijd al meer willen weten over knappe koppen die aan de basis stonden van ontwikkelingen in de wetenschap in Nederland? Universiteit Leiden lanceert vandaag een website waarop alle Leidse hoogleraren vanaf 1575 worden geplaatst. Dat is bijzonder, want tot dusver waren de gegevens niet zo compact bij elkaar te vinden.

De site geeft unieke informatie over de meer dan 2.300 hoogleraren die er sinds de oprichting 440 jaar geleden doceerden. Onder meer de titels van proefschriften, schilderijen, tekeningen en foto’s van de hoogleraren worden gepresenteerd.

De eerste Surinaamse hoogleraar

De database bevat onder meer de biografie van de eerste Surinaamse hoogleraar én rector magnificus in Nederland: Paul Christiaan Flu. Jef Schaeps, conservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheken, daarover:

“De aanstelling van Flu was in de eerste plaats bijzonder omdat het allesbehalve vanzelfsprekend was dat iemand uit de koloniën een dergelijke functie kreeg. Daarnaast was de periode waarin de aanstelling plaatsvond, 1938, ook verre van stabiel.”

Albert Einstein

Ook Nobelprijswinnaar Albert Einstein is terug te vinden in de database. Hij was tussen 1920 en 1946 bijzonder hoogleraar aan de universiteit.

“Ondanks aanstellingen over de hele wereld is Einstein vaak in Leiden geweest, waarschijnlijk vanwege de goede onderzoeksfaciliteiten.”

Andere bekende namen

In eerste instantie gaat het om de 1.870 hoogleraren die ooit verbonden waren aan de oudste universiteit van Nederland. Hier zullen later ook de huidige 500 hoogleraren aan worden toegevoegd. Onder de hoogleraren zijn bekende namen zoals oud-VVD voorman Frits Bolkestein, de voormalig politiek leider van de PvdA Job Cohen en geheugenspecialist Willem Wagenaar.

De website wordt vanavond officieel gelanceerd in Leiden.

    • Etienne Verschuren