ABN Amro kan nog dit jaar naar de beurs

Foto Lex van Lieshout/ANP

ABN Amro kan, “onvoorziene omstandigheden daargelaten”, nog dit jaar naar de beurs. Dat maakte de bank, sinds 2008 in staatshanden, vanochtend bekend. Wanneer precies is volgens ABN onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden, maar er staat de beursgang eigenlijk niets meer in de weg.

De beursgang zat er al tijden aan te komen, alleen was lang onduidelijk of die dit jaar nog ging lukken, maar daar lijkt het nu wel op. De kosten voor het eerste deel van de beursgang bedragen 9,5 miljoen euro, schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

In mei besloot Dijsselbloem al dat ABN naar de beurs mag, maar de Europese Centrale Bank (ECB) moest zijn goedkeuring nog geven, beleggers moesten genoeg interesse tonen en de aandelenbeurzen moesten niet instorten. Alle officiële goedkeuringen zijn inmiddels binnen, waaronder die van het Nederlandse parlement, De Nederlandsche Bank en de ECB.

En nu?

In theorie kan een beursgang nog mislukken, maar dan moeten er wel heel extreme dingen gebeuren. Een beursgang terugtrekken betekent groot gezichtsverlies.

Er volgen nu alleen nog enkele weken van intensieve voorbereidingen: beleggers worden gebeld en bezocht om ze te informeren, de prospectus - hét document voor beleggers - moet de wereld in worden gestuurd en, niet onbelangrijk, de bank moet zichzelf internationaal de komende tijd verder gaan promoten.

Een explainer over de beursgang:

    • Frank Huiskamp