Ruim 300 doden bij beving

Slachtoffer van de aardbeving in een ziekenhuis in Peshawar, Pakistan Foto Mohammad Sajjad/AP

Bij een zware aardbeving in het noorden van Afghanistan en Pakistan zijn gisteren zeker 300 mensen om het leven gekomen. Enkele duizenden raakten gewond. Toen deze krant ter perse ging waren er in Pakistan 237 doden geteld en in Afghanistan 74, onder wie twaalf meisjes die bij het verlaten van hun school in paniek door andere leerlingen onder de voet werden gelopen. Veel overlevenden bivakkeren in de buitenlucht bij hun verwoeste huizen in de koude buitenlucht van het Hindu Kushgebergte. De Talibaan, die vooral aan Afghaanse kant een deel van de getroffen gebieden in handen hebben, hebben beloofd hulpverleners niets in de weg te leggen. Ze zeiden ook zelf al het mogelijke te zullen doen voor de slachtoffers. Aan Pakistaanse kant is het leger ingeschakeld bij de hulpverlening. De beving had een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag enige honderden kilometers ten noordwesten van de Afghaanse hoofdstad Kabul. (AP, Reuters)