Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Doden door zware aardbeving Noordoost-Afghanistan

De beving heeft in Afghanistan voorlopig 33 en in Pakistan 94 dodelijke slachtoffers geëist.

Vrijwillige hulpverleners in Peshawar brengen een gewonde vrouw naar het ziekenhuis.
Vrijwillige hulpverleners in Peshawar brengen een gewonde vrouw naar het ziekenhuis. AFP / A MAJEED

Noordoost-Afghanistan is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,5. In Afghanistan zijn tot nu toe 33 dodelijke slachtoffers bekendgemaakt. In Pakistan, waar de beving ook gevoeld werd, zouden minstens 94 doden zijn gevallen.

Ook in andere delen van zuidelijk Azië, waaronder Noord-India, werden volgens persbureau Reuters aardschokken waargenomen.

De aardbeving is waargenomen door het U.S. Geological Survey, het wetenschappelijk bureau van de Amerikaanse regering. De beving heeft een epicentrum gelegen op 82 kilometer ten zuidoosten van de stad Feyzabad, in een afgelegen deel van Afghanistan in het Hindu Kush-gebergte.

Zes maanden na Nepal

Zes maanden geleden werd hetzelfde gebied getroffen door een zware aardbeving. Op 24 april van dit jaar werd Nepal slachtoffer van de zwaarste aardbeving in de geschiedenis van het land. De slachtoffers bij de naschok in mei meegerekend, eiste die beving 9.000 levens. Ook werden 900.000 huizen verwoest.

Het bergachtige gebied wordt vaak getroffen door natuurrampen. Dat komt doordat het Indiase subcontinent tegen Eurazië aan schuift.