Zo verliep het wereldwijde verkiezingsweekend

Van Oekraïne tot aan Argentinië, van Ivoorkust tot Polen: miljoenen mensen gingen het afgelopen weekend naar de stembus. Dit is wat zij stemden.

Een oudere vrouw verlaat de stembus in het Oekraïense dorpje Gvozdiv. Foto Roman Pilipey/EPA

Polen

De Poolse kiezer bezorgde gisteren een tweede kans aan Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de conservatief-nationalistische partij van Jaroslaw Kaczynski (66). De partij haalde volgens een exitpoll 39 procent van de stemmen, genoeg om te regeren zonder coalitiepartner. Burgerplatform (PO), de centrum-rechtse partij van premier Ewa Kopacz (58), bleef steken op 23 procent.


De vraag blijft welke rol Kaczynski zal opeisen. De officiële kandidaat-premier van de partij is de meer salonfähige volksvertegenwoordiger Beata Szydlo (52). Maar Kaczynski is de onbetwiste leider van zijn partij en trok tijdens de campagne veel aandacht naar zich toe, onder meer met opmerkingen over migranten die ziektes zouden verspreiden en potentiële geheime akkoorden om ’100.000 moslims’ naar Polen te brengen. Door onze correspondent Roeland Termote

Oekraïne

De lokale Oekraïense verkiezingen, waar gisteren amper de helft van de kiezers opkwam, zijn in de havenstad Marioepol mislukt. De kiescommissie keurde de stembiljetten af, omdat die waren gedrukt door staalmagnaat Achmetov die Marioepol al decennia domineert. De lokale verkiezingen in Oekraïne zijn een uitvloeisel van de bestandsakkoorden van Minsk. In de door pro-Russische rebellen afgescheiden regio’s in de Donbas lieten de separatisten, in strijd met Minsk, desondanks geen verkiezingen toe. Alleen in Charkov, de tweede stad van het land, werd de zittende burgemeester Kernes, die na de val van oud-president Janoekovitsj snel overliep naar de regeringscoalitie rond president Porosjenko, meteen in één ronde herkozen. Door onze redacteur Hubert Smeets

Guatamala

In Guatemala heeft een grote meerderheid van de kiezers gisteren voor de 46-jarige presidentskandidaat Jimmy Morales gekozen, melden verschillende persbureaus. De politiek onervaren Morales nam het op tegen de voormalige first lady en zakenvrouw Sandra Torres. Hij zette tijdens zijn campagne onder meer in op de woede onder Guatemalteken over een recent corruptieschandaal waarbij verschillende leden van de politieke elite zijn betrokken. Morales, kandidaat voor de centrum-rechtse partij Frente de Convergencia Nacional (FCN), kreeg 68 procent van de stemmen, schrijft Reuters. Bij de eerste ronde in september kreeg hij nog 24 procent van de stemmen.

Argentinië

De presidentsverkiezingen in Argentinië hebben in de eerste ronde geen overtuigende winnaar opgeleverd. De centrum-linkse kandidaat Daniel Scioli leek lange tijd op kop te liggen, maar het verschil met zijn conservatieve tegenstander Mauricio Macri is niet groot genoeg. Daarom is een tweede ronde nodig. Na het tellen van 90 procent van de stemmen staat Scioli op 36,8 procent van de stemmen, tegen 34 procent voor Macri, meldt La Nacional.

Een tweede stemronde was niet nodig geweest als een van de kandidaten 45 procent van de stemmen had gehaald, of 40 procent met tien procentpunten verschil met de nummer twee. Scioli, gouverneur van de provincie Buenos Aires, was favoriet. Hij was ook de kandidaat voor de partij van vertrekkend president Cristina Kirchner, die na twee ambtstermijnen plaats moet maken voor een opvolger.

Tanzania

De jongeren van Afrika – rond 70 procent van de bevolking – bepalen in belangrijke mate verkiezingsuitslagen. Als ze komen opdagen bij de stembus. En dat deden ze in Tanzania, waar de opkomst hoog bleek. Tanzania is een van de stabielste naties van Afrika en nooit eerder werd de regerende Partij van de Revolutie (CCM) serieus bedreigd. Werkloosheid en corruptie kunnen jongeren er nu toe brengen te kiezen voor de oppositiecoalitie, aangevoerd door de rijke en populaire Edward Lowassa. De kiescommissie hoopt binnen drie tot vier dagen uitsluitsel te geven. Door onze correspondent Koert Lindijer

Congo-Brazaville

De Congolese president Denis Sassou Nguesso. Foto Thierry Charlier/AFP

De Congolese president Denis Sassou Nguesso. Foto Thierry Charlier/AFP

Arrogante machtspolitiek vond er gisteren plaats in de politiestaat Congo-Brazzaville, waar de zittende president Denis Sassou N’Guesso – al dertig jaar aan de macht – door middel van een referendum nog langer president wil blijven. Vorige week vielen er vier doden bij grote betogingen tegen het referendum. Op vele plaatsen op het continent, Voor vrijdag is de uitslag bekend gemaakt. Ook in Burkina Faso en Congo-Kinshasa is er verzet tegen lang heersende leiders. Door onze correspondent Koert Lindijer

Ivoorkust

Ivorianen holden gisteren naar de stembus. Ze hopen zo de geschiedenis achter zich te kunnen laten. In 2010 vervalste president Gbagbo de verkiezingen. De fraude leidde tot een burgeroorlog met 3.000 doden. Gbagbo zit nu bij het Internationale Strafhof in Den Haag en na vier jaar is de herkiesbare Alassane Ouattara een populaire leider. Door het hernieuwde internationale vertrouwen in het land, eens een bastion van stabiliteit in West Afrika, zijn er veel buitenlandse investeringen en is er een economisch groeicijfer van negen procent. Tegenkandidaat van Ouattara is oud-premier Pascal N’Guessan van Gbagbo’s partij. Binnen 5 dagen kennen we de winnaar. Door onze correspondent Koert Lindijer

    • door onze redacteuren