Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Koningshuis

Willem-Alexander en Máxima op bezoek bij de Chinese president Xi

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima begonnen het staatsbezoek op een sportveld van de Shijia Primary School in Peking.
Foto ANP/ Koen van Weel
Kinderen van de school kregen een voetbaltraining van voormalig Oranjedoelman Edwin van der Sar. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) trapte ook een balletje.
Foto ANP / Koen van Weel
Het koningspaar bezocht ook het het Sino-Dutch Diary Development Center. Dat is opgezet door de universiteit Wageningen, FrieslandCampina en de China Agricultural University, om de kwaliteit en veiligheid van melkproducten te verbeteren.
Foto ANP / Koen van Weel
De koning kreeg op de tweede dag bij een wandeling door een hutong, een traditionele Chinese woonwijk, twee Nijntje-knuffels aangeboden. Koningin Máxima miste een deel van het programma wegens een nierbekkenontsteking.
Foto ANP / Koen van Weel
De koning had gesprekken met architecten en technologieondernemers over onder meer verbetering van de luchtkwaliteit.
Foto ANP / Koen van Weel
Chinezen probeerden tijdens de wandeling een glimp op te vangen van de koning.
Foto ANP / Koen van Weel
Kinderen zwaaiden met bloemen en vlaggen bij een welkomsceremonie voor de Grote Hal van het Volk in Peking.
Foto Kim Kyung-Hoon / Reuters
De koning sprak daar met de Chinese president Xi Jinping.
Foto EPA
Koning Willem-Alexander sprak voor het staatsbanket kort over de mensenrechtensituatie in China. Hij zei dat Nederland blij is dat de dialoog daarover wordt voortgezet.
Foto EPA
Ook werd bekend dat Nederland twee panda’s te leen krijgt van China, als blijk van dank voor de goede betrekkingen. De panda’s gaan naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het staatsbezoek duurt tot donderdag.
Foto Muneyoshi Someya / Reuters