Geen benzine, maar waterstof. Toyota wil het mogelijk maken

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Geen benzine, geen biobrandstof, geen diesel, maar waterstof. Dat is volgens de Japanse autofabrikant Toyota de toekomst. In Japan presenteert Toyota de Mirai, in het Japans betekent dat ‘toekomst’. De auto lijkt nog het meeste op iets uit Back to the Future, constateert een verslaggever van de Financial Times.

Toch is dit voor Toyota geen gimmick maar uiterst serieus. Het bedrijf denkt dat auto’s die rijden op waterstof veel geld gaan opleveren. Toyota wil tegen 2050 geen auto’s meer produceren die rijden op benzine of diesel.

Minder staatsinmenging in Chinese economie

De Chinese regering zal deze week besluiten om zichzelf minder belangrijk te maken in de Chinese economie. Dat meldt The Wall Street Journal.

De driehonderd belangrijkste leiders van de Chinese communistische partij zijn bijeen voor vier dagen van vergaderingen. Op de agenda staan voorstellen om de Chinese economie weer harder te laten groeien.

Experts denken dat de partijtop niet alleen private bedrijven en start-ups meer ruimte wil geven, maar ook China meer wil verbinden met andere delen van de wereld via grootschalige infrastructuurprojecten.

Sony en Toshiba praten over chips voor smartphones

Twee Japanse bedrijven onderhandelen. Sony en Toshiba praten over de verkoop van computerchips die in smartphones foto’s maken. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Sony wil van Toshiba de chips kopen voor 165 miljoen Amerikaanse dollar. Een akkoord zou beide bedrijven goed uitkomen. Toshiba heeft geld hard nodig, nadat het bedrijf betrokken raakte bij een boekhoudschandaal. Sony zoekt nieuwe elan, na jaren van slechte prestaties en grote reorganisaties.

    • Melle Garschagen