Wereldtitel Hamilton, Verstappen vierde

Foto Mark Thompson/Getty Images

Hij was in het Russische Sotsji zijn grote held al gepasseerd. Ayrton Senna bracht het voor zijn dood tot 41 gewonnen grands prix, Lewis Hamilton inmiddels tot 43. En evenals zijn idool Senna, van wie hij thuis als jochie urenlang video’s bekeek, heeft hij nu drie wereldtitels. Op het circuit van Austin won de dertigjarige Brit gisteren de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Het zag er lange tijd naar uit dat Nico Rosberg, zijn teamgenoot bij Mercedes, Hamilton nog even van de titel zou afhouden. De Duitser was van pole position vertrokken, werd bij de start door Hamilton weggedrukt maar vocht in een turbulente race – met tal van uitvallers en interventies van de safetycar – terug. Uiteindelijk won Hamilton voor nummer twee Rosberg, die een stuurfout maakte, en Sebastian Vettel. In de komende drie grands prix is Hamilton niet meer in te halen.

Max Verstappen leverde opnieuw een prestatie van formaat door als vierde te eindigen, na op de achtste plek gestart te zijn. De achttienjarige coureur evenaarde zo zijn resultaat van de Grand Prix van Hongarije.

Hamilton zal op meer records jagen. Hij was dit seizoen opnieuw de beste, maar dat maakt hem nog niet legendarisch. Natuurlijk, hij is de eerste Brit die twee wereldtitels achter elkaar wint (de eerste was in 2008), maar dat brengt hem nog niet in de eredivisie van iconen. Daarvoor moet je de racerij zijn ontstegen met een afscheid in een ver verleden, zoals Jackie Stewart, de drievoudig wereldkampioen die op zijn oude dag nog altijd in de paddock van de grands prix te vinden is.

Hamilton was dit seizoen de beste coureur en overtrof zijn Mercedesteamgenoot en rivaal Nico Rosberg in klasse en resultaat. Vorig seizoen vochten de twee nog verbeten duels uit en gaf Rosberg nog lange tijd goed partij. Maar Hamilton won en die tweede wereldtitel gaf zelfvertrouwen.

Lewis Hamilton schreef in zijn debuutjaar in 2007 al geschiedenis door in zijn eerste grand prix in Melbourne direct al het podium te halen. In 2008 werd de toen 23-jarige Brit - voor McLaren wereldkampioen.

    • Harry Meijer