Voorzitter SC Heerenveen stapt op

Het aftreden is een gevolg van de maandenlange durende bestuurscrisis bij de club.

Foto ANP/ Henk Jan Dijks

Jelko van der Wiel treedt terug als voorzitter van SC Heerenveen. Hij maakte zijn afscheid vanochtend bekend tijdens een persconferentie in het Abe Lenstra Stadion.

Het aftreden is een gevolg van de maandenlange durende bestuurscrisis bij SC Heerenveen. De top van de club is zwaar verdeeld over het te voeren beleid. Daarbij kwam de positie van voorzitter Van der Wiel – twee jaar geleden aangetreden na de vorige crisis onder oud-voorzitter Robert Veenstra – onder grote druk. Hij had in het zevenkoppige ‘one-tier-board’ naar verluidt alleen nog steun van medebestuursleden Wim Dijk (commerciële zaken) en oud-doelman Hans Vonk (manager voetbalzaken).

De tweespalt in de top van Heerenveen draait voornamelijk om het functioneren van Van der Wiel, die zijn werk onbezoldigd doet. Hem wordt onder meer verweten te weinig leiderschap te tonen. “Ik doe dit met pijn in mijn hart en met een heel dubbel gevoel, maar in het belang van sc Heerenveen”, liet hij vanochtend weten.

China

Een Chinese investeringsmaatschappij zou miljoenen willen steken in Heerenveen. De gesprekken hierover werden achter de rug van de voorzitter gevoerd, zei Van der Wiel eerder tegen de NOS. Hij had ernstige twijfels of de Chinese investeerder wel serieus moest worden genomen.

Ook sportief heeft Heerenveen het zwaar. De club staat vijftiende in de eredivisie. Coach Dwight Lodeweges stapte vorige week op, Foppe de Haan vervangt hem tijdelijk.

    • Steven Verseput