Vijf doden na zinken schip voor de Canadese kust

Op de boot voor de kust Vancouver Island zaten toeristen die walvissen wilden spotten.

Reddingspersoneel dat gaat zoeken naar overlevenden staat op een werf in Tofino. Foto Adam Chilton / Reuters

Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen toen een toeristenboot gisteren zonk voor de kust van het Canadese Vancouver Island. Er waren in totaal 27 personen aan boord. Dat hebben de Canadese reddingsdiensten vandaag laten weten, meldt persbureau AP. Alle doden kwamen uit Groot-Brittannië.

Nog een persoon wordt vermist, melden de reddingsdiensten. De zoekactie met schepen en helikopters moest vanwege de invallende duisternis gestaakt worden, na zonsopkomst wordt verder gezocht. De kustwacht, reddingsdiensten en andere schepen hebben 21 mensen in veiligheid kunnen brengen.

Walvissen spotten

Het schip voer voor de kust zodat toeristen een glimp van walvissen konden opvangen. Het vaartuig was vertrokken uit Tofino, een populaire toeristische trekpleister. Gistermiddag zond de boot een noodsignaal uit. Het zonk acht zeemijl voor de kust.

Het Canadese Bureau voor Transportveiligheid zegt het incident te onderzoeken. Een zegsvrouw van de Gezondsheidsautoriteit van Vancouver Island zei dat er na het ongeluk 18 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Zij zouden in stabiele toestand verkeren en enkele van hen zouden zelfs al uit het ziekenhuis zijn ontslagen.

Het is niet de eerste keer dat er een ongeluk plaatsvindt met schepen van Jamie’s Whale Watching Service. In 1998 kapseisde een schip van hetzelfde bedrijf, waarbij vier personen in het water belandden. De kapitein en een passagier kwamen daarbij om het leven.

    • Casper van der Veen