Twee agenten en zeven IS-strijders gedood in Turkije

Voor het eerst vindt er bij arrestatieacties op Turks grondgebied een vuurgevecht plaats met terreurgroep Islamitische Staat.

Turkse oproerpolitie eerder deze maand tijdens demonstraties in Istanbul.l Foto: Tolga Bozoglu / EPA

Bij een bestorming van meer dan twaalf huizen door de politie in Zuidoost-Turkije zijn vanochtend twee agenten en zeven strijders van terreurgroep Islamitische Staat gedood. Het is voor het eerst dat arrestieacties op Turks grondgebied hebben geleid tot een vuurgevecht met IS.

Volgens veiligheidsdiensten vonden vuurgevechten plaats in het district Kayapinar in provinciehoofdstad Diyarbakir, meldt persbureau Reuters. Hierbij raakten vier agenten gewond. Drie IS-strijders werden gevangengenomen.

Aanslagen Ankara

Sinds de aanslag in Ankara eerder deze maand, waarbij meer dan 100 mensen omkwamen, zijn Turkse autoriteiten nadrukkelijker actief in de strijd tegen IS. De regering heeft de ernstigste aanslag in de moderne geschiedenis van het land mede toegeschreven aan de terreurgroep.

Afgelopen week zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog dat niet alleen IS achter de aanslag zat, maar ook Syrische inlichtingendiensten en Koerdische militanten. Erdogan liet weten dat Koerdische PKK-strijders bij de voorbereidingen op de aanslag hebben samengewerkt met de Syrische geheime politie en IS.

    • Etienne Verschuren