Tsjetsjeense leider is een ster in zijn eigen speelfilm. Excuus: ,,actiefilm’’

Ramzan Kadyrov, leider van de Tsjetsjeense Republiek, spreekt met de Russische president Vladimir Poetin. Foto Alexei Druzhinin/Ria novosti/EPA

De tweede ‘trailer’ verscheen vandaag op zijn Instagrampagina. We zien de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov (1976) in een schitterend berglandschap, gehuld in een camouflagepak. Kadyrov tuurt door een verrekijker. Kadyrov rent hellingen op en af. Kadyrov lost salvo’s met met een zware mitrailleur.

Afgelopen mei bracht Kadyrov naar buiten dat hij een speelfilm aan het maken is. Waar de film precies over gaat is nog niet helemaal duidelijk, maar uit de trailers en de titel - vrij vertaald: ‘Wie niet horen wil, moet maar voelen’ (letterlijk in het Russisch: ‘Wie het nog niet begrepen heeft, zal het straks wel begrijpen’) - valt wel het een en ander af te leiden.

,,Een actiefilm’’ zo zei Kadyrov tegen het Russische persbureau Ria Novosti, met hemzelf in de hoofdrol. De regisseur van de film (die nog onbekend is) heeft volgens Kadyrov ,,verschillende beroemde Hollywood-films’’ op zijn naam staan. Ook weet de Tsjetsjeense leider zich naar eigen zeggen verzekerd van de deelname van ,,wereldsterren van faam’’. De producenten zijn er zeker van dat de film een ,,enorm succes’’ zal worden, zo zei Kadyrov.

Populaire leider

Kadyrov herstelde met harde hand de orde tijdens de Tweede Tsjetsjeense oorlog (1999-2009). Volgens mensenrechten-organisaties ging dat gepaard met marteling en moord. Toch is hij een populaire leider. Niet alleen in zijn deelrepubliek; in heel Rusland.

Dankzij miljardensubsidies uit Moskou liet Kadyrov de Tsjetsjeense hoofdstad in grootste stijl herbouwen. De laatste jaren cultiveert hij met succes het imago van een godvrezende moslimleider. Zo schrijft hij op zijn Instagram-pagina stemmige teksten bij dierenfoto’s en opnamen van Tsjetsjeens natuurschoon.

Maar Kadyrov is zijn excentriekere kant niet helemaal kwijtgeraakt. De Tsjetsjeense leider vertoont zich graag met voormalige sterren van het witte doek, zoals actieheld Steven Seagal en de franse acteur Gérard Depardieu. Hij is trouwens ook een goede bekende van kickbokser Badr Hari, die onlangs nog acte de présence gaf op een groot vechtsport-gala in de Tsjetsjeense hoofdstad. Hari won zijn gevecht met een knockdown.

Zie hier de eerste trailer van Kadyrovs film:

    • Steven Derix