Theater Amsterdam stopt na anderhalf jaar met ‘Anne’

Ruim 1,5 jaar na de première stopt de theatervoorstelling Anne in Theater Amsterdam. De laatste voorstelling vindt plaats op 31 januari 2016. Anne werd meer dan 400 keer gespeeld en trok ruim 300.000 bezoekers.

Het stuk werd opgevoerd in een gloednieuw theater in de westelijke Houthavens. Zowel het gebouw als de theaterproductie werd volledig privaat gefinancierd, door productiebedrijf Imagine Nation van Robin de Levita en Kees Abrahams.

Het gebouw heeft één zaal met 700 zitplaatsen – dit aantal kan bij grote vraag worden uitgebreid naar 1.100. Om uit de kosten te komen moest het theater „ten minste twee jaar lang zeven avonden per week vol zitten”, schatte De Levita destijds. Dat is niet gelukt.

„Een voorstelling over Anne Frank maken is geen makkelijke uitdaging”, zegt De Levita in het persbericht over de stopzetting. „Ik vind het vooral mooi om te zien hoe de voorstelling een jong publiek heeft geraakt.”

Het toneelstuk werd door Nederlandse recensenten gemengd ontvangen. Deze krant waardeerde het stuk met twee ballen (uit vijf), de Volkskrant gaf drie sterren en De Telegraaf vier. Buitenlandse kranten, zoals de Frankfurter Allgemeine, waren enthousiaster. De voorstelling werd in 2014 geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, dat de beste theaterproducties van het seizoen toont.

Voor een toneelvoorstelling is 300.000 bezoekers veel, maar vergelijken is moeilijk, omdat andere toneelvoorstellingen niet elke avond in hetzelfde theater worden gespeeld. Een vergelijking met andere zogenoemde ‘open-end-producties’, zoals de musical Hij Gelooft In Mij, die twee jaar in het Nieuwe DeLaMar stond, lijkt meer op zijn plaats: die trok in twee jaar jaar tijd 700.000 bezoekers.

In Theater Amsterdam zal een nieuwe productie worden opgevoerd. Welke dat is, maakt Imagine Nation volgende week bekend.

    • Claudia Kammer