TNT Express boekt kleiner verlies over derde kwartaal

De omzet steeg met 2,3 procent naar 1,67 miljard euro, wat vooral te danken was aan de groei van het mkb.

Exterieur van het hoofdkantoor van het koeriersbedrijf TNT Express. Foto Koen van Weel / ANP

Ondanks een stijging van de omzet heeft bezorgbedrijf TNT Express een operationeel en een nettoverlies geleden. Dat meldt de onderneming vandaag in de kwartaalcijfers. TNT Express wordt naar verwachting begin volgend jaar overgenomen door het Amerikaanse FedEx.

Twitter avatar TNTMediaHub TNT Media Hub TNT reports third quarter 2015 results https://t.co/5BqZEWhgC5 https://t.co/xi84DFVEPt

De omzet steeg met 2,3 procent naar 1,67 miljard euro. Dat was vooral te danken aan groei bij het mkb. Het operationele verlies bedraagt 27 miljoen euro en het nettoverlies 49 miljoen. In dezelfde periode in 2014 was dat nog respectievelijk 51 miljoen en 55 miljoen euro.

‘Overgangsjaar’

Topman Tex Gunning noemde 2015 een “overgangsjaar” voor het bedrijf. Hij sprak van “substantiële vooruitgang” bij de acquisitie van TNT door FedEx, die vorige week door de Europese Commissie vooralsnog is goedgekeurd. Na dat nieuws steeg de waarde van TNT-aandelen op een dag met 11 procennt. Bij de aankondiging van de overname in april dit jaar was de waardetoename bijna 30 procent. TNT-aandeelhouders kunnen deze week hun aandelen nog verkopen aan FedEx, voor 8 euro per stuk.

Door de overname daalt het aantal pakketbezorgers in Europa van vier - Deutsche Post DHL group, de Amerikaanse bedrijven FedEx en UPS en het Nederlandse TNT Express – naar drie. Hierdoor vreest de Commissie voor minder concurrentie en hogere prijzen voor bedrijven en burgers. Een eerdere overnamepoging van TNT door UPS werd begin 2013 om die reden door Brussel geblokkeerd. Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigt dat er geen bezwaren zijn, maar benadrukt ook dat het onderzoek nog loopt. Pas op 13 januari volgt het definitieve oordeel van de Commissie.

Geen enkel jaar winst

Een van de voorwaarden voor de overname is de verkoop van de eigen luchtvaartmaatschappij TNT Airways, eigenaar van 54 vliegtuigen. Amerikaanse bedrijven mogen geen Europese luchtvaartmaatschappij bezitten. Volgens financieel directeur Maarten de Vries verloopt de verkoop voorspoedig, details wil hij niet geven.

De Nederlandse pakketdienst heeft nog geen enkel jaar winst gemaakt sinds het in 2011 begon. Ook de cijfers van het eerste en tweede kwartaal dit jaar waren negatief. Aandeelhouders van TNT hebben tot komende vrijdag, 30 oktober, de tijd om hun aandelen aan te bieden aan FedEx, tegen het in april aangekondigde bod van 8 euro per aandeel. De Vries gaf vanochtend aan dat de termijn waarschijnlijk zal worden verlengd met een periode van twee tot tien weken.

    • Casper van der Veen
    • Mark Duursma