Saoedische prins gepakt met twee ton drugs in vliegtuig

Volgens de lokale autoriteiten is het een van de grootste drugsvondsten van Libanon.

In beslag genomen amfetamine (in Heerlen).
In beslag genomen amfetamine (in Heerlen). Foto: Marcel van Hoorn / ANP

Een Saoedische prins is op de luchthaven van Beiroet aangehouden met twee ton drugs aan boord van zijn privévliegtuig. Dat meldt persbureau AP.

In totaal werden vijf personen, onder wie de prins, uit Saoedi-Arabië opgepakt.

Volgens de lokale autoriteiten is het een van de grootste drugsvondsten die ooit in Libanon is gedaan. De politie vond veertig zakken met amfetaminepillen aan boord. Volgens het Libanese nationale persagentschap gaat het om de grootste drugsvondst ooit op de luchthaven van Beiroet.

Wat is Captagon?

Captagon is een van de meest gebruikte en geproduceerde drugs in het Midden-Oosten. De drug wordt ook wel jihad meth genoemd. De basisingrediënten zijn amfetamine, ether en cafeïne. De pillen worden geproduceerd met ingrediënten uit Europa en samengesteld door strijders in Syrië.

Het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit schreef onlangs in een rapport dat de markt voor amfetaminepillen in 2014 flink is gestegen in het Midden-Oosten. Van alle amfetamine, het basisingrediënt van Captagon, die wereldwijd wordt onderschept, wordt volgens de Verenigde Naties meer dan de helft in het Midden-Oosten gevonden.

In 2012 werd er meer dan 21 ton aan Captagonpillen gevonden. De grootste vondsten werden gedaan in Saoedi-Arabië, Jordanië en Syrië.