Robuuste kubus en koepel met zweefbalk

Simpeler kan het bijna niet. De uitbreiding van het Museumplein Limburg bestaat uit de eenvoudigste volumes die de architectuur kent.

Het designmuseum Cube hebben de drie jonge architecten van Shift A + U ondergebracht in een kubus (met ribben van 21 meter), het Columbus Earth Theater in een koepel (met een diameter van 20 meter) en het entreegebouw heeft de vorm gekregen van een balk die lijkt te zweven.

De materialen waaruit de gevels zijn opgetrokken zijn al even eenvoudig en robuust.

De balk is bekleed met zwarte staalplaten die doen denken aan de gebouwen van Mies van der Rohe, de koepel is van wit geschilderd beton en de kubus is aan alle kanten en van onder tot boven bekleed met driehoekige metalen profielen in verschillende maten. De strips, die in een onregelmatig patroon op de gevels zijn bevestigd, zorgen voor optisch bedrog.

Doordat ze als een soort barcode lange, verticale lijnen vormen, lijkt de kubus hoger dan 21 meter.

Met hun robuuste, industriële uitstraling sluiten de drie nieuwe gebouwen van het Museumplein Limburg aan op de fabriekachtige oudbouw met zaagtanddak van Dirrix & Van Wyleck uit 1998.

Ook hebben de drie van Shift A + U mooi gebruikgemaakt van het al bestaande verzonken plein voor de oudbouw. Ze hebben het oranje- bruine betonplein doorgetrokken onder de zwarte balk van het entreegebouw.

Om te accentueren dat het plein doorloopt onder de balk, zijn de muren en de royale trappen binnen van hetzelfde, lösskleurige beton gemaakt als de vlakte buiten.

Met deze slimme ingreep heeft het Museumplein Limburg niet alleen een overzichtelijke entree gekregen, maar zijn alle uiteenlopende bouwdelen tot één geheel gesmeed rondom een aantrekkelijk stadsplein.