Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Formule 1

Puur racetalent in spoor Senna

Hamilton viert derde titel na gewonnen GP in Austin, waar Verstappen zijn ‘beste race tot nu toe’ reed: vierde.

Foto MARK RALSTON/AFP PHOTO

Wat ze gemeen hebben is hun grote bewondering voor Ayrton Senna, de Braziliaanse mysticus die aan het einde van vorige eeuw met zijn ongepolijste talent de racewereld in vervoering bracht.

Voor Lewis Hamilton, gisteren voor de derde keer wereldkampioen, is Senna een idool: als jochie kon hij urenlang naar video’s van zijn held kijken. Max Verstappen is niet zo snel idolaat van een ander. „Ik ben geen Senna, ik ben Max”, zegt hij altijd. Op zijn jongenskamer had hij alleen een kartonnen decoratiebord zijn vader Jos.

Het zijn twee natuurtalenten, Hamilton en Verstappen, die gedijen als het circuit door spectaculair bochtenwerk of bar weer een jungle is en de race gepaard gaat met blikschade en uitvallers. Zoals gisteren in de turbulentie van Austin waar Hamilton uiteindelijk Nico Rosberg, zijn teamgenoot en rivaal bij Mercedes aftroefde en Verstappen vierde werd, een evenaring van het resultaat in Hongarije.

Spectaculair debuutjaar

Hamilton en Verstappen - ze delen een spectaculair debuutjaar in Formule 1. De Brit schreef in zijn eerste jaar, in 2007, geschiedenis door in zijn eerste grand prix in Melbourne direct al voor McLaren het podium te halen. Verstappen viel uit in de traditionele seizoensopening in Australië, maar heeft inmiddels indruk gemaakt met verbluffende inhaalmanoeuvres die hij zonder drama uitvoert: als Max buitenom inhaalt doet hij dat zo natuurlijk dat zijn concurrent het nauwelijks in de gaten heeft. Het heeft hem sinds gisteren op de tiende plaats in het klassement om op de wereldtitel gebracht. Hamilton was bij zijn debuut verder dan Verstappen, maar ook vijf jaar ouder en had ook veel minder pech met technische problemen.

Hamilton en Verstappen, het zijn twee pure racetalenten. Maar ook exponenten van een andere generatie. Verstappen scherpt zijn rijvermogen aan door elke dag een paar uur op de computer te experimenteren met bochtenwerk, ideale lijnen en inhaalwerk, naast het grondige huiswerk dat hij in de simulator van zijn team Toro Rosso in Engeland moet doen. Hamilton moet daar niets van weten. „Ik wil freestylen als ik buiten ben. Geen van mijn inhaalacties zijn hetzelfde als anderen.” De een beleeft zijn sport deels in de virtuele werkelijkheid, de ander is van de tv-generatie.

Grote held

Hamilton was in het Russische Sotsji zijn grote held Senna al gepasseerd. De Braziliaan bracht het voor zijn dood tot 41 gewonnen grands prix, Hamilton inmiddels tot 43. In Austin behaalde hij gisteren zijn tiende zege van dit seizoen. Evenals zijn idool heeft hij nu drie wereldtitels.

Het zag er lange tijd naar uit dat Nico Rosberg, zijn teamgenoot bij Mercedes, Hamilton nog even van de titel zou afhouden. De Duitser was van pole position vertrokken, werd bij de start door Hamilton weggedrukt maar vocht in een turbulente race – met tal van uitvallers en interventies van de virtuele en echte safetycar – terug.

Uiteindelijk won Hamilton voor Rosberg, die een stuurfout maakte, en Sebastian Vettel. In de komende drie races is Hamilton niet meer in te halen. Max Verstappen leverde opnieuw een prestatie van formaat door als vierde te eindigen na op de achtste plek gestart te zijn. De Limburger was duidelijk over het resultaat. „Mijn beste race tot nu toe”, zei de achttienjarige Limburger op zijn website.