Philips ziet omzet en winst stijgen ondanks problemen

De operationele winst liep op tot 570 miljoen euro en de omzet steeg met 2 procent.

Logo van Philips op het hoofdkantoor in Amsterdam Foto Remko de Waal / ANP

De omzet van Philips is met 2 procent gegroeid tot 5,8 miljard euro. De operationele winst liep op tot 570 miljoen euro. Dat meldt het Nederlandse elektronicaconcern in de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Twitter avatar PhilipsPR Philips News Philips reports third-quarter comparable sales growth of 2% and operational results of EUR 570 million #Q3 https://t.co/mfrA17BLFr

Philips merkte op dat de verkoop van ledcomponentenbedrijf Lumileds (voor 2,6 miljard euro) onverwachte problemen opleverde. Amerikaanse toezichthouders maken bezwaar tegen de deal met investeerder Go Scale Capital uit maart. Beide bedrijven werken nu aan een nieuwe afspraak, maar het is niet zeker of die nog doorgaat.

Verlies goed gemaakt

Desondanks waren de kwartaalcijfers positief. Terwijl Philips een jaar eerder nog een verlies van 103 miljoen euro leed, kon het concern nu tevreden zijn met een nettowinst van 324 miljoen euro. Topman Frans van Houten:

“Philips leverde verbeterde resultaten voor het derde kwartaal van 2015. Dit bewijst dat wij op operationeel vlak sterker worden, ondanks de verslechterende macro-economische toestanden op meerdere markten, met name die in China.”

Met het afstoten van Lumileds wil oorspronkelijk lampenproducent Philips zich voortaan vooral gaan toeleggen op de verkoop van medische apparatuur. Die verkoop nam vorig kwartaal toe in de Verenigde Staten, hoewel deze in China nog achterbleef. Voor de rest van 2015 verwacht Philips een toename van zowel de omzet als de operationele winst.

    • Casper van der Veen