Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Koning haalt rechten mens aan in speech

Koning Willem-Alexander tijdens zijn speech in de Grote Hal van het Volk in Beijing. Foto Reuters / Muneyoshi Someya
Koning Willem-Alexander tijdens zijn speech in de Grote Hal van het Volk in Beijing. Foto Reuters / Muneyoshi Someya

Koning Willem-Alexander heeft vandaag in de Grote Hal van het Volk in Beijing aan de Chinese president en partijleider Xi Jinping duidelijk gemaakt dat Nederland het oneens is met het mensenrechtenbeleid in China. Zonder op specifieke zaken in te gaan zei de koning dat mensenrechten een van de zaken is waarin Nederland en China van mening verschillen.

Zonder de zieke koningin Máxima aan zijn zijde prees hij uitvoerig de ontwikkeling van China waar de hele wereld, en niet het minst Nederland en Rotterdam van hebben geprofiteerd. Hij zei ook dat de noodzaak om de al innige banden nog verder aan te halen groot is. De koning prees de dialoog, niet alleen over zaken waar beide landen het over eens zijn, „maar ook over zaken waar wij soms over van mening verschillen, zoals mensenrechten’’.

De tekst van de koning zou niet van te voren zijn afgestemd met de Chinese diplomatie.

Vanochtend werd ook bekend dat China twee pandaberen uitleent aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. „Een teken van de bijzondere band tussen China en Nederland’, aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA).