Palestijnen: Nederland moet export legerhonden naar Israël stoppen

Palestijnse vertegenwoordigers roepen het kabinet op de leveranties van Nederlandse diensthonden aan het Israëlische leger stop te zetten. Dat doen zij in reactie op het nieuws dat Nederland honden exporteert die door het Israëlische leger worden ingezet tegen Palestijnse burgers in de bezette gebieden. Palestijnen, ook minderjarigen, worden regelmatig door Nederlandse honden gebeten. Nu het geweld in Israël en Palestina weer oplaait, neemt de inzet van honden toe.

„We dringen sterk aan bij de Nederlandse regering om de export van diensthonden te stoppen”, meldt de Palestijnse vertegenwoordiger Hanan Ashrawi per telefoon uit Ramallah. „Nederland moet weten dat de honden worden gebruikt om de illegale bezetting te versterken. Dat maakt Nederland medeplichtig aan de misdaden die daaruit voortkomen.”

Lees ook: Zijn honden wapens? Ja, als ze bijten

Exporteur van martelwerktuigen

Het hoofd van de Palestijnse missie in Den Haag verbaast zich over de leveranties. „Wij zien Nederland als een land dat gelooft in mensenrechten en internationaal recht, niet als exporteur van martelwerktuigen”, aldus Nabil Abuznaid. „Ik zou willen dat Nederland melkkoeien naar Palestina stuurde in plaats van honden.”

De leveranties van Nederlandse diensthonden aan het Israëlische leger vinden al vele jaren plaats, terwijl volgens het kabinetsbeleid geen strategische goederen mogen worden geleverd aan het Israëlische leger die gebruikt kunnen worden in Palestijns gebied.

Vergunningen voor dergelijke export naar Israël worden in de regel geweigerd op basis van een door de Europese Unie vastgesteld criterium: het risico dat de goederen worden ingezet bij de schending van mensenrechten. Zo werden er de afgelopen jaren geen exportvergunningen voor pistolen, camouflageverf en een warmtecamera verstrekt. ‘Diensthonden’ vallen kennelijk niet onder het restrictieve exportbeleid. Het is de vraag waarom niet. Bij de Nederlandse politie en defensie geldt een diensthond als ‘geweldsmiddel’, net als pepperspray en een vuurwapen.

Onderscheid tussen diensthonden en huisdieren

Exacte cijfers van de export zijn niet bekend, omdat de Nederlandse douane geen onderscheid maakt tussen de zogenoemde diensthonden, die al in Nederland zijn gefokt en geselecteerd om zich in mensen vast te bijten – en huisdieren. Het Israëlische leger geeft geen informatie over de herkomst van de honden.

Maar het Brabantse bedrijf Four Winds K9 zegt dat het hofleverancier is van het Israëlische leger. Volgens eigenaar Tonny Boeijen levert hij Israël jaarlijks vele tientallen honden, al meer dan 23 jaar lang. De Nederlandse herkomst van het gros van de legerhonden wordt bevestigd door Israëlische oud-militairen, tegenover deze krant en in Israëlische media. De rest komt van trainer Engelbert Uphues uit het Duitse Ramsdorf. Hij levert Israël 15 tot 30 honden per jaar.

Het uitvoeren van diensthonden naar Israël is absurd, vindt mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld. Dat diensthonden niet expliciet worden genoemd in de Wet wapens en munitie, noch in de Europese lijsten van strategische goederen – waarvoor exportrestricties gelden, doet volgens Zegveld niet ter zake. „De honden worden door Israël absoluut als wapen tegen Palestijnen gebruikt en de uitvoer moet worden verboden. Nederland laat hier een steek vallen.” Zegveld onderzoekt of ze namens Palestijnse slachtoffers de staat en de hondenleverancier kan aanklagen.

Kamervragen

Kamerlid Wassila Hachchi (D66) zal vragen stellen over de hondenexport. „Ik wil opheldering van minister Koenders [Buitenlandse Zaken, red.] over hoe dit kan. Het is niet voor niets beleid om voorzichtig te zijn bij het leveren van strategische goederen aan Israël. En het is common sense dat honden daaronder vallen. Ik wil weten hoe de minister de export gaat voorkomen.” Ditzelfde wil Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) van het kabinet horen.

“De lijn van de VVD is”, volgens Kamerlid Fred Teeven, “dat honden er zijn om mensen aan te houden, niet om ze te verwonden. Als dat stelselmatig gebeurt, is dat strijdig met de mensenrechten. Maar of Israël honden structureel inzet om te bijten, weet niemand op dit moment.” De vraag of honden aangemerkt moeten worden als strategisch materiaal, kan Teeven “niet één, twee, drie beantwoorden”.

Donderdag bezoeken de Palestijnse president Abbas, premier Hamdallah en minister van Buitenlandse Zaken Malki Den Haag, voor een ‘samenwerkingsforum’, dat economische samenwerking tussen Nederland en de Palestina moet stimuleren. Nederland organiseert ook zo’n forum met Israël. Volgens het kabinet „stelt een investering in de relatie met beide partners Nederland in staat een constructieve bijdrage te leveren aan vrede tussen Israël en de Palestijnse Gebieden”.

    • Leonie van Nierop