Nek-aan-nekrace Argentijnse presidentsverkiezingen

Een tweede stemronde is nodig. En dat komt onverwacht, want de centrum-linkse Scioli lag lang op kop.

Presidentskandidaat Mauricio Macri danst tijdens de uitslagenavond. Foto Jorge Saenz / AP

De presidentsverkiezingen in Argentinië hebben in de eerste ronde geen overtuigende winnaar opgeleverd. De centrum-linkse kandidaat Daniel Scioli leek lange tijd op kop te liggen, maar het verschil met zijn conservatieve tegenstander Mauricio Macri is niet groot genoeg. Daarom is een tweede ronde nodig.

Na het tellen van 90 procent van de stemmen staat Scioli op 36,1 procent van de stemmen, tegen 35 procent voor Macri, meldt persbureau AFP. Een tweede stemronde was niet nodig geweest als een van de kandidaten 45 procent van de stemmen had gehaald, of 40 procent met tien procentpunten verschil met de nummer twee. De uitkomst komt als een verrassing, schrijft onze correspondent Nina Jurna.

Twitter avatar NinaJurna Nina Jurna Grote verrassing Argentijnse verkiezingen: 80 procent vd stemmen geteld, nek aan nek race Scioli en Macri. Een tweede ronde is zeker nodig.

Scioli, gouverneur van de provincie Buenos Aires, was favoriet. Hij was ook de kandidaat voor de partij van vertrekkend president Cristina Kirchner, die na twee ambtstermijnen plaats moet maken voor een opvolger. Net als Kirchner hoopt Scioli op steun van de armere Argentijnen.

Stille verrijking

Gisteren konden 32 miljoen Argentijnen hun stem uitbrengen op zes presidentskandidaten. De conservatieve Macri, burgemeester van de hoofdstad Buenos Aires, geniet steun van de middenklasse in Argentinië. Hoewel Kirchner komende termijn niet mag regeren, heeft zij niet uitgesloten dat ze daarna alsnog terugkeert als presidentskandidaat.

Vast staat dat met de presidentsverkiezingen een einde komt aan twaalf jaar heerschappij van de Kirchners. Voor Cristina Kirchner was haar echtgenoot Néstor Kirchner aan de macht. In 2010 overleed Néstor en Cristina nam het roer van hem over. De Kirchners zijn sterke aanhangers van het peronisme, de politiek-culturele populistische stroming van oud-generaal Juan Perón.

Na een eerste opleving nadat de Kirchers in 2003 aan de macht kwamen, zakte de economie de afgelopen jaren weer in. De Kirchners zelf lijken daar echter niet te veel onder te lijden. Onze correspondent Nina Jurna schreef vrijdag in NRC over Cristina Kirchner:

Terwijl ze haar volk beloofde de welvaart eerlijk te verdelen, verrijkten de Kirchners zich in stilte. Hun vermogen groeide van 2,5 miljoen dollar bij het aantreden van Néstor in 2003 tot 17,7 miljoen dollar bij zijn dood in 2010.

    • Laura Klompenhouwer