Nederlandse honden in dienst van het Israëlische leger

Palestijnen vinden dat Nederland medeplichtig is aan ‘misdaden’ in bezet gebied.

Nederland exporteert honden die door het Israëlische leger worden ingezet tegen Palestijnse burgers in de bezette gebieden. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. De leveranties vinden al vele jaren plaats, terwijl volgens het kabinetsbeleid geen strategische goederen mogen worden geleverd aan het Israëlische leger die gebruikt kunnen worden in Palestijns gebied.

Vergunningen voor dergelijke export naar Israël worden in de regel geweigerd op basis van een door de Europese Unie vastgesteld criterium: het risico dat de goederen worden ingezet bij de schending van mensenrechten. Zo werden er de afgelopen jaren geen exportvergunningen voor pistolen, camouflageverf en een warmtecamera verstrekt. ‘Diensthonden’ vallen kennelijk niet onder het restrictieve exportbeleid. Het is de vraag waarom niet. Bij de Nederlandse politie en defensie geldt een diensthond als ‘geweldsmiddel’, net als pepperspray en een vuurwapen.

Hofleverancier

In de Palestijnse gebieden worden regelmatig Palestijnen, ook minderjarigen, gebeten door Nederlandse diensthonden. Onlangs ging een filmpje van zo’n actie het internet over. Het Israëlische leger noemde zijn optreden achteraf „onbetamelijk”, maar staakte het gebruik van de honden niet. Nu het geweld in Israël en Palestina weer oplaait, neemt de Israëlische inzet van honden toe.

Exacte cijfers van de export zijn niet bekend, omdat de Nederlandse douane geen onderscheid maakt tussen de zogenoemde diensthonden, die al in Nederland zijn gefokt en geselecteerd om zich in mensen vast te bijten – en huisdieren. Het Israëlische leger geeft geen informatie over de herkomst van de honden.

Maar het Brabantse bedrijf Four Winds K9 zegt dat het hofleverancier is van het Israëlische leger. Volgens eigenaar Tonny Boeijen levert hij Israël jaarlijks vele tientallen honden, al meer dan 23 jaar lang. De Nederlandse herkomst van het gros van de legerhonden wordt bevestigd door Israëlische oud-militairen, tegenover deze krant en in Israëlische media. De rest komt van trainer Engelbert Uphues uit het Duitse Ramsdorf. Hij levert Israël 15 tot 30 honden per jaar.

Economische samenwerking

Het uitvoeren van diensthonden naar Israël is absurd, vindt mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld. Dat diensthonden niet expliciet worden genoemd in de Wet wapens en munitie, noch in de Europese lijsten van strategische goederen – waarvoor exportrestricties gelden, doet volgens Zegveld niet ter zake. „De honden worden door Israël absoluut als wapen tegen Palestijnen gebruikt en de uitvoer moet worden verboden. Nederland laat hier een steek vallen.” Zegveld onderzoekt of ze namens Palestijnse slachtoffers de staat en de hondenleverancier kan aanklagen.

Kamerlid Wassila Hachchi (D66) zal vragen stellen over de hondenexport. „Ik wil opheldering van minister Koenders [Buitenlandse Zaken, red.] over hoe dit kan. Het is niet voor niets beleid om voorzichtig te zijn bij het leveren van strategische goederen aan Israël. En het is common sense dat honden daaronder vallen. Ik wil weten hoe de minister de export gaat voorkomen.”

Ook de Palestijnen „dringen sterk aan bij de Nederlandse regering om de export van diensthonden te stoppen”, meldt de Palestijnse vertegenwoordiger Hanan Ashrawi per telefoon uit Ramallah. „Nederland moet weten dat de honden worden gebruikt om de illegale bezetting te versterken. Dat maakt Nederland medeplichtig aan de misdaden die daaruit voortkomen.”

Het hoofd van de Palestijnse missie in Den Haag verbaasde zich vanochtend over de export. „Wij zien Nederland als een land dat gelooft in mensenrechten en internationaal recht, niet als exporteur van martelwerktuigen”, aldus Nabil Abuznaid. „Ik wou dat Nederland melkkoeien naar Palestina stuurde in plaats van honden.”

Donderdag bezoeken de Palestijnse president Abbas, premier Hamdallah en minister van Buitenlandse Zaken Malki Den Haag, voor een ‘samenwerkingsforum’, dat economische samenwerking tussen Nederland en de Palestina moet stimuleren. Nederland organiseert ook zo’n forum met Israël. Volgens het kabinet „stelt een investering in de relatie met beide partners Nederland in staat een constructieve bijdrage te leveren aan vrede tussen Israël en de Palestijnse Gebieden”.