Robot maakt museumbezoek fysiek beperkten mogelijk

Vanuit je bed een tentoonstelling bezoeken, een rondleiding volgen en zelfs praatjes maken met medebezoekers. Het Van Abbemuseum in Eindhoven maakt het als eerste museum in Europa mogelijk. Via een bestuurbare robot met camera kunnen kunstliefhebbers nu ongeacht locatie of fysieke beperking aanwezig zijn bij exposities. "Het museum van de toekomst komt behoorlijk dichtbij", zegt museumdirecteur Charles Esche.

Sociaal isolement

Het Van Abbemuseum introduceert de robot voor mensen met een fysieke beperking, legt projectcoördinator Marleen Hartjes uit: "Eerst wilden we voor mensen die aan bed of huis gekluisterd zijn een cameraman op zaal laten lopen en een Skype verbinding tot stand brengen. Maar met een zelfbestuurbare robot geven we ze ook een stukje zelfstandigheid terug en halen we ze uit een sociaal isolement."

Via de website van het museum kunnen geïnteresseerden de robot reserveren en zijn besturingsprogramma downloaden. Op het afgesproken tijdstip kunnen ze hem hun eigen route door het museum laten rijden. Wie wil, kan daar een rondleider van het museum bijboeken.

De robot is al enige tijd in gebruik bij bedrijven die op afstand vergaderingen willen bijwonen. Door een microfoon en beeldscherm kunnen omstanders er eenvoudig mee in gesprek.

Sensor tegen botsingen

Voor gebruik in het museum kreeg de robot enkele nieuwe applicaties. Zoals een HD camera, waarmee de robot kan inzoomen op details van schilderijen. Ook heeft de robot een sensor om botsingen met andere bezoekers of kunstwerken te voorkomen.

De robot is onderdeel van het Special Guests-programma van het Van Abbe, waarin het museum eerder aanbod voor slechtzienden, slechthorenden en mensen met afasie ontwikkelde. De BankGiro Loterij maakt deze programma's en de aankoop van de robot (kosten ongeveer 20.000 euro) financieel mogelijk.

Entree

Voor de toekomst ziet het museum ook andere toepassingsmogelijkheden. Hartjes: "Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en revalidatiecentra kunnen een abonnement op maat krijgen, schoolklassen kunnen inloggen via digibord. Een kunstenaar zou vanuit het buitenland een rondleiding kunnen geven bij zijn eigen kunstwerken."

Tijdens de introductieperiode is de robot nog gratis te reserveren. Over een maand betaalt een robot evenveel entree als andere bezoekers.

    • Joke Beeckmans