Matthijs van Nieuwkerk en zijn liefde voor Aznavour

Matthijs van Nieuwkerk is de beste bewonderaar die ooit geleefd heeft. Iedere avond prijst hij in zijn talkshow De Wereld Draait Door weer een andere zanger of schrijver de hemel in, in een aanstekelijk spervuur van superlatieven. Iedere dag staat er weer een nieuw genie op, met een nieuw meesterwerk onder zijn arm. Dat hoort bij hem en het hoort bij het tv-programma. Zijn rechterhand Dieuwke Wynia zegt in een documentaire over DWDD: „We zetten iemand op een podium en doen hem een kroontje op.”

Bovenaan Van Nieuwkerks lange lijst idolen staat Charles Aznavour. Jaren geleden wijdde hij een reeks columns in de VARA Gids aan de Franse zanger. Die zijn vreemd genoeg nu pas gebundeld. Zonder aanpassingen, zodat Aznavour in de columns pas 84 jaar oud is.

Hoe kundig Van Nieuwkerk in DWDD ook is in het onbezoldigd aanjagen van boek- en muziekverkoop, met Charles Aznavour (91) wil het niet zo lukken in Nederland. Van Nieuwkerk weet dat zelf ook wel. Hij noemt zichzelf ‘een trotse hagepreker’ en een ‘missionaris’ die onverstoorbaar doorgaat met de zielenjacht, ook als niemand luistert.

Over Charles Aznavour kom je weinig te weten in deze columns. Alleen dat hij een pupil was van Edith Piaf, dat hij in 1956 doorbrak met een optreden in l’Olympia, en dat hij op hoge leeftijd een betreurenswaardige duetten-cd opnam. Van Nieuwkerk: ‘Ik ben geen encyclopedie. Daarvoor leun ik te vaak halve dagen zo maar gedachteloos tegen zijn stem aan.’ Zijn ‘onversneden idolatrie’ is meestal slechts uitgangspunt voor columns over van alles. Vaak ook over andere idolen.

Soms laat Van Nieuwkerk zijn façade van bewonderaar even zakken. Dan schrijft hij een zin over zichzelf. En juist dat zijn de mooiste zinnen. ‘Ik ben een bange man’, schrijft hij. Van Nieuwkerk schaamt zich voor zijn oren en bedekt ze daarom met lang haar: ‘Ze bliezen in het café van achter tegen mijn flaporen.’

De liefde voor Aznavour komt van zijn moeder: ‘Wat ik het meeste mis in mijn leven, is de lach van mijn moeder. De vrouw van wie ik zo ontzettend hield en die mij leerde luisteren naar Charles Aznavour, de beste zanger die ooit geleefd heeft.’