Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Daders dood grensrechter mogen nooit meer voetballen

De verantwoordelijken voor de dood van Richard Nieuwenhuizen waren al voorlopig geschorst.

Weduwe Xandra Nieuwenhuizen (R) bij het naambordje ter nagedachtenis aan haar man Richard Nieuwenhuizen.
Weduwe Xandra Nieuwenhuizen (R) bij het naambordje ter nagedachtenis aan haar man Richard Nieuwenhuizen. Foto: Valerie Kuypers / ANP

De vier voetballers die bijna drie jaar geleden verantwoordelijk waren voor de verwondingen die grensrechter Richard Nieuwenhuizen opliep bij een jeugdwedstrijd, zijn voor het leven geschorst. Een vijfde speler mag zestig maanden niet voetballen in clubverband, meldt persbureau ANP. Nieuwenhuizen overleed een dag na de betreffende wedstrijd tussen de Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1.

De tuchtcommissie van de KNVB deed vandaag uitspraak. Vanwege de strafrechtelijke procedure van het Openbaar Ministerie kon de voetbalbond pas in juni van dit jaar met de zaak beginnen. De spelers waren lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure al voorlopig geschorst. De vijf voetballers kunnen nog tegen de uitspraak van de tuchtcommissie in beroep.

Dood Nieuwenhuizen

De dood van Nieuwenhuizen, begin december 2012, zorgde voor veel ophef in Nederland. Het eerste weekeinde na de dood van de grensrechter, lag het amateurvoetbal helemaal stil.

De tuchtcommissie vond de juniorregeling, met een maximale straf van 36 maanden niet spelen, vanwege de omvang van het incident niet rechtvaardig en sprak daarom strafverzwaring uit. Ontzetting uit het lidmaatschap van de KNVB is de maximale straf in de tuchtrechtspraak van het voetbal.

De schorsing van zestig maanden voor de vijfde voetballer is op 3 december 2012 al ingegaan. Hij is minder zwaar gestraft, omdat hij verantwoordelijkheid voor zijn daden toonde en spijt had betuigd over het leed dat hij de nabestaanden van Nieuwenhuizen had aangedaan, aldus de tuchtcommissie.