Levenslang geëist tegen broers in zaak Drentse roofmoorden

Volgens het OM hebben de twee broers de drievoudige moord met “militaire precisie” voorbereid.

Admilson R. en Marcos R. tijdens de rechtszaak waarin ze terechtstaan voor drie roofmoorden in Drenthe. Foto Aloys Oosterwijk/ANP

Tegen de twee broers Admilson en Marcos R. is levenslang geëist voor drie roofmoorden die ze in Drenthe pleegden. De twee staan terecht voor de moord op wandelaar Berend Smit (55) in november 2012 en een echtpaar (beiden 77) in Exloo in 2013. Admilson (31) en Marcos (30) zijn geadopteerd uit Brazilië.

Volgens het OM hebben de twee broers de drievoudige moord met “militaire precisie” voorbereid en zijn ze “zeer berekenend en geslepen” te werk gegaan.

NRC-redacteur Karin de Mik die bij de zitting aanwezig is, tweet:

Twitter avatar Doriski Karin de Mik Geslepenheid bij verdachten zegt ovj. Ze verbrandden spullen. Inclusief de pincode die ze in hun handboek hadden gezet. #moordbroers
Twitter avatar Doriski Karin de Mik Compleet gebrek aan respect, zegt ovj. Ze wilden het op zelfmoord laten lijken. Dachten dat dit zou lukken #moordbroers

De officier van justitie:

“Aan alles was gedacht. Ik heb, los van afrekeningen in het criminele circuit, nog nooit zo’n professionele voorbereiding gezien.”

Marcos enigszins verminderd toerekeningsvatbaar

Tijdens het proces was de vraag in hoeverre beide verdachten volledig toerekeningsvatbaar waren ten tijde van hun daden. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht oordeelden eerder dat Admilson volledig toerekeningsvatbaar is en hallucinaties zou simuleren.

Andere onderzoekers meenden dat Admilson wel degelijk een ernstige persoonlijkheidsstoornis zou hebben die in zijn jeugd zou zijn ontstaan. Beide broers zijn bij hun biologische ouders in Brazilië mishandeld. Het PBC zag bij Marcos wel een ernstige persoonlijkheidsstoornis. De officier beoordeelde hem ook als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar en iemand met een gebrekkig geweten.

Een verschillende straf voor de broers zou echter ondenkbaar zijn geweest en dus eiste het OM de zwaarste straf:

Twitter avatar Doriski Karin de Mik #drentsemoorden #moordbroers Eis tegen beiden. Korter dan 30 jaar celstraf is niet ad orde zegt ovj.

De nabestaanden van het echtpaar eisten een schadevergoeding van 52.000 euro, de partner van de wandelaar eiste 63.000 euro. De officier ging mee in die eis en vroeg de rechtbank om toewijzing hiervan. Morgen is het pleidooi van de verdediging. De rechtbank doet waarschijnlijk 24 november uitspraak.

    • Anouk Eigenraam