Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Koningin Máxima onderbreekt staatsbezoek China door ziekte

Máxima heeft een nierbekkenontsteking. Later vandaag wordt bekend of ze bij het staatsbanket kan zijn vanavond.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens het bezoek aan het Sino-Dutch Diary Development Center.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens het bezoek aan het Sino-Dutch Diary Development Center. Foto Koen van Weel / ANP

Koningin Máxima heeft een nierbekkenontsteking. Dat is in Beijing vastgesteld door een arts die haar heeft bezocht. Máxima mist daardoor vanmiddag officiële onderdelen van het staatsbezoek aan China, bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Máxima kreeg in het weekeinde koorts. Ze is maandagavond (lokale tijd) wel aanwezig bij het staatsbanket.

De koningin gaat morgen niet mee naar Yan’an voor een bezoek aan een lössplateau.

Koning alleen op pad

Op de tweede dag van het staatsbezoek moest koning Willem-Alexander dus alleen op pad. Máxima bleef achter in het hotel, terwijl de koning naar naar de hutong wijk Dashilar ging, vlak bij het Plein van de Hemelse Vrede en het voormalige keizerlijk paleis. Dashilar is een traditionele wijk die aan de slopershamer is ontkomen en die voortvarend is gerenoveerd. De koning maakte een wandeling door een deel van de hutong, bekeek een klein museum voor traditionele geneeskunde en bezocht daarnaast de tentoonstelling ‘Next City Living Lab’.

Die presentatie over duurzame verstedelijking, die eerder onderdeel uitmaakte van de Beijing Design Week, gaf een beeld van ontwikkelingsmogelijkheden voor steden en wijken van de toekomst. De koning sprak daar onder meer met architecten, ontwerpers en stedenbouwers.

Het ochtendprogramma werd afgesloten bij de Bank of Beijing, waar de hele ochtend een rondetafelbijeenkomst werd gehouden van de top van het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven. De koning kreeg van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer een korte samenvatting van wat was besproken.