Komiek wordt president in Guatemala

Guatemalteken hebben veertien jaar om Jimmy Morales gelachen. Nu geloven ze in zijn serieuze kant.

Jimmy Morales en zijn vrouw Hilda Patricia Morales, na het stemmen. Foto Luis Soto / AP

Guatemala krijgt een komiek als president. Een grote meerderheid van de kiezers heeft gisteren voor de 46-jarige presidentskandidaat Jimmy Morales gekozen, melden verschillende persbureaus.

De politiek onervaren Morales nam het op tegen de voormalige first lady en zakenvrouw Sandra Torres. Hij zette tijdens zijn campagne onder meer in op de woede onder Guatemalteken over een recent corruptieschandaal waarbij verschillende leden van de politieke elite zijn betrokken. Morales, kandidaat voor de centrum-rechtse partij Frente de Convergencia Nacional (FCN), kreeg 68 procent van de stemmen, schrijft Reuters. Bij de eerste ronde in september kreeg hij nog 24 procent van de stemmen.

GPS voor leraren

Kort na de eerste ronde kondigde president Otto Pérez Molina zijn aftreden aan, nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Aanklagers beschuldigen de 65-jarige oud-generaal ervan de spil te zijn van La Línea (‘De Lijn’), een omvangrijk corruptienetwerk waarin voor miljoenen dollars aan smeergelden zijn betaald om importheffingen te ontduiken. Het onderzoek naar de corruptielijn wordt gesteund door de Verenigde Naties.

“Als president heb ik een mandaat gekregen. En het mandaat van de bevolking van Guatemala is om tegen de corruptie te strijden die ons verteert”, zei Morales na zijn overwinning. Guatemala kampt naast corruptie ook met economische problemen en geweld van drugsbendes. Dat heeft een migratiegolf veroorzaakt richting de Verenigde Staten.

Morales was voordat hij zich begin dit jaar verkiesbaar stelde al ruim tien jaar een bekende naam in de Guatemalteekse huiskamers. Hij had veertien jaar een rol in een populaire tv-komedie, tot hij vorig jaar stopte. Een van zijn verkiezingsbeloftes - naast het bestrijden van corruptie - is het uitdelen van miljoenen smartphones aan kinderen. Nog een belofte aan kiezers: onderwijzers uitrusten met een GPS-systeem om er zeker van te zijn dat zij ook echt naar school gaan.

    • Laura Klompenhouwer