Kijken: hoe ziet de mens er over 1.000 jaar uit?

Hij zal minder erfelijke ziektes en een donkerdere huid hebben en bestaan uit een mix van biologie en technologie.

Minder erfelijke ziektes, een donkerdere huid en een mix van biologie en technologie. Zo ziet de mens van de toekomst er waarschijnlijk uit, voorspelt wetenschapskanaal AsapSCIENCE in een nieuwe YouTube-video:

In het filmpje schetst wetenschapsduo Mitch Moffit en Greg Brown hoe het menselijk lichaam steeds meer verweven zal raken met technologie. Dat gaat verder dan steeds slimmer wordende smartphones en computers. Minuscule robots, genaamd nanobots, zullen steeds meer in het menselijk lichaam worden geplaatst. Die apparaatjes zijn bedoeld om de mens gezonder te maken en beter te laten presteren.

Transhumanisme en cyborgs

Zo kunnen nanobots bijdragen aan een beter immuunsysteem en de bestrijding van kanker en andere ziekten. Ook kunnen zij onder meer hersenonderzoek en kleine, onderhuidse operaties uitvoeren.

De zogeheten “transhumanisten” pleiten al jaren voor het stimuleren van dergelijke ontwikkelingen. Filosofe Donna Haraway spreekt al sinds de jaren tachtig van “cyborgs”. Zij ziet een ontwikkeling waarbij mens en technologie zo innig met elkaar vervlochten raken dat niet te zeggen is waar de een ophoudt en de ander begint.

Minder talen

Verder voorziet AsapSCIENCE dat het aantal wereldwijd gesproken talen rap zal afnemen, van zo’n 7.000 nu naar minder dan 100. De opwarming van de Aarde en de toename van schadelijk uv-licht zal onze huid donkerder maken. En door kunstmatige selectie kunnen erfelijke ziekten worden bestreden en wellicht zelfs worden uitgeroeid, maar kunnen er ook “designerbaby’s” worden gecreëerd.

Overigens veranderde de mens de afgelopen anderhalve eeuw al, vooral dankzij wetenschap en technologie. Gemiddeld zijn we 10 centimeter langer en 20 jaar ouder geworden.

    • Casper van der Veen