Kijken: de eerste aflevering van Bob Ross’ The Joy of Painting

Dit was de allereerste keer dat Bob Ross op tv in actie te zien was.

Screenshot uit A Walk in the Woods

Een baardje, een bos krullen, een penseel en het herkenbare geluid van zijn penseel op het doek, afgewisseld met zijn rustgevende stem. De afgelopen maanden zijn zowat alle afleveringen van het schilderprogramma ‘The Joy of Painting’ van cultfiguur Bob Ross op YouTube gezet door het officiële ‘Bob Ross’-kanaal. En nu is ook de allereerste aflevering te zien.

De naam van de eerste uitzending - ‘A Walk in the Woods’ - verklapt al een beetje wat het eindresultaat wordt. Maar bij Ross gaat schilderen niet zozeer om het eindresultaat, als wel om de hele ervaring (of het kijken ernaar). “Ik denk dat er een kunstenaar zit in ieder van ons”, zegt hij. “En hier laten we zien hoe je die kunstenaar tot uiting brengt”. Dat is het doel van de televisiecursus die aanvankelijk dertien weken zou duren.

Het populaire ‘The Joy of Painting’ werd tot begin jaren negentig uitgezonden. In 1995 overleed Ross. Het afgelopen decennia werd hij door een nieuwe groep ‘volgelingen’ herontdekt. Inmiddels is er een heel imperium rondom hem ontstaan. Op de officiële site kun je kunstenaarsbenodigdheden kopen, maar ook t-shirts, mokken en sleutelhangers. Al had hij die commercialisering in deze eerste aflevering - en misschien in zijn hele leven - niet zien aankomen.

    • Laura Klompenhouwer