Hof: Nachtcafé Van Gogh mag bij Yale blijven

Nazaat van rijke Rus maakt geen aanspraak op het werk en Yale mag het houden.

Het werk dat Van Gogh in 1888 maakte. Foto Yale University Art Gallery

Het nachtcafé van Vincent van Gogh blijft voorlopig in de kunstgalerij van de Amerikaanse universiteit Yale. In een beroepszaak heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld dat het werk niet toekomt aan Pierre Konowaloff. Volgens de nazaat van de Russische industrieel en aristocraat Ian Morozov werd Het nachtcafé tijdens de Russische Revolutie van zijn familie gestolen, meldt AP.

De zaak werd in eerste aanleg behandeld in 2014. De rechter oordeelde toen dat het niet aan rechters in de Verenigde Staten is om de rechtmatigheid van onteigeningen van andere landen te beoordelen. Het volledige bezit van Morozov, waaronder Het nachtcafé, werd tijdens de revolutie van 1917 door de Russen genationaliseerd. Later werd het schilderij verkocht.

Juiste afweging

De rechter heeft in 2014 de juiste afweging gemaakt, oordeelde het hof vandaag. Bovendien zou Konowaloff hebben toegegeven dat hij de rechtmatigheid van de Russische onteigening erkent. Daarmee heeft hij volgens het hof toegegeven dat “iedere juridische claim op en alle interesse die hij heeft in het schilderij vanaf dat moment was vervallen”.

Vicent van Gogh schilderde Het nachtcafé in 1888. Morozov, de overgrootvader van Konowaloff, kocht het twintig jaar later. Yale verwierf het werk in 1961 en stapte in 2009 naar de rechter om te voorkomen dat Konowaloff het zou opeisen. Het schilderij is inmiddels omgerekend zo’n 180 miljoen euro waard.

    • Bastiaan Nagtegaal