Had Morrissey nou maar nooit een roman geschreven

In de jaren tachtig was Stephen Morrissey de held van alle jongeren die zich onbegrepen en misplaatst voelden. Als zanger en tekstschrijver van de Engelse band The Smiths viel hij op met intelligente songteksten waarin zelfhaat, zelfmedelijden en zelfspot een meeslepend en tegelijkertijd ironisch verbond aangingen. Na het uiteenvallen van de band begon een lange solocarrière met ups en downs. In Nederland kwam hij niet verder dan een status als cultheld, maar in Engeland is hij een – nooit geheel onomstreden – grootheid.

Nu verschijnt zijn eerste roman, List of the Lost. De omslag is het beste deel van het boek.

Het gaat over een veelbelovend estafetteteam van een Amerikaanse universiteit aan de Oostkust. Een van hen slaat uit zelfverdediging een zwerver dood en daarna gaan de leden van het team een voor een ten onder. Er is ook nog een geestverschijning die een moord van gewroken wil zien.

Alle waarde die dat verhaal nog zou kunnen hebben, wordt overwoekerd door de taal waarmee Morrissey zijn lezers te lijf gaat. Hij schijnt te denken dat elke zin een kunstwerkje moet zijn, een met dure woorden volgepropte worst. Het resultaat is een hortend woordkunstproza waarvan je al na drie pagina’s doodmoe wordt. Je wordt gek van de alliteraties. De maatschappijkritiek die hij in het verhaal verwerkt, is van een gelijkhebberig, drammerig karakter. De seksscène die de roman bevat zal ongetwijfeld hoge ogen gooien bij de komende editie van de Bad Sex In Fiction Award. Het schrijven van songteksten brengt restricties met zich mee, qua omvang, qua zinslengte, die blijkbaar erg heilzaam voor Morrissey zijn geweest. In dit boek zit geen enkele muziek. Het is een hermetische wereld die de lezer buitensluit.