GeenPeil-referendum over Oekraïne kan doorgaan

Volgens de rechters heeft De Kreek geen direct persoonlijk belang bij het referendum.

Jan Roos van het actiecomité GeenPeil.
Jan Roos van het actiecomité GeenPeil. Foto Martijn Beekman / ANP

Het referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie kan doorgaan. Indiener Jeroen de Kreek was naar de Raad van State gestapt om het referendum te voorkomen, maar de hoogste bestuursrechter neemt zijn klacht niet in behandeling. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Volgens de rechters heeft De Kreek – een vaak in opspraak geraakte activist – geen direct persoonlijk belang bij het referendum. Vorige week liet oud-advocaat Jeroen de Kreek, de oprichter van Bureau de Kreek, weten dat volgens hem bijna alle handtekeningen niet geldig zijn. In een reactie aan ANP liet hij toen weten:

“Als er verkiezingen zijn moet dat volgens een protocol, maar GeenPeil doorbreekt dat. Ik denk dat ze het publiek en de Kiesraad misleiden. Het is één grote propaganda voor een idee dat het mijne niet is.”

Kiesraad laat referendum doorgaan

De Kiesraad bepaalde twee weken geleden dat het GeenPeil-referendum binnen een half jaar georganiseerd gaat worden. De initiatiefnemers van het referendum, onder wie Jan Roos en Bart Nijman van GeenStijl, hadden 427.393 handtekeningen verzameld, waar er 300.000 nodig waren.

Eerder schreef NRC al dat De Kreek bekend staat als een omstreden activist. De oud-advocaat werd tot tweemaal toe veroordeeld voor het bedreigen van oud-premier Jan-Peter Balkenende. Jort Kelder en toenmalig VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert deden aangifte tegen De Kreek wegens stalken per e-mail. In 2011 werd een aanklacht tegen de Kreek wegens discriminatie van joden op het laatste moment ingetrokken.