Geen terreurmotief bij aanslag legerkazerne België

De 32-jarige man was ongewapend en in zijn auto bevonden zich geen explosieven.

De man reed met zijn voertuig door de omheining van de kazerne. Foto Laurent Dubrule / EPA

De man die vanochtend een legerkazerne in België aanviel, had geen terroristisch motief voor zijn daad. Dat zei een officier van justitie van het parket in Namen zojuist in een ingelaste persconferentie.

Volgens het parket gaat het om een 32-jarige man uit Namen. Hij was ongewapend en in zijn auto bevonden zich geen explosieven. De man zou in 2010 een vergeefse poging gedaan hebben om paracommando te worden.

Tijdens de persconferentie zei een officier van justitie het volgende, zo schrijft de Belgische krant De Standaard:

“De man is slechts één keer in aanraking gekomen met het gerecht voor een opzichzelfstaand feit. Er is hier absoluut geen sprake van een terroristisch motief. We laten vele opties open, maar terrorisme is het zeker niet. Iedereen kan gerust zijn.”

Openknippen auto

Eerder was sprake van dat er in het voertuig van de dader een bom zou zijn gevonden. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en er werd een doffe knal gehoord. Het parket van Namen bevestigt dat de knal die te horen was “gewoon het openknippen van de auto was”.

De man drong vanochtend door de omheining van de Sous-Lieutenant Thibaut-kazerne in het Waalse dorp Flawinne, waarop verschillende schoten werden gelost. Er vielen geen gewonden. De dader handelde alleen en droeg een bivakmuts. Enkele militairen probeerden de man tegenhouden, maar het lukte hem in eerste instantie toch te vluchten.

    • Maarten Back