Noem het veerkracht, noem het een vorm van routine: Ajax raakt niet in paniek van achterstand en wint bij Vitesse

Afjagen vanaf de eerste minuut, zo begon Vitesse tegen Ajax. De Amsterdamse club leek zo een makkelijke prooi te gaan worden voor Vitesse, maar dat bleek niet in staat het veldoverwicht om te zetten in kansen. Eindstand in Arnhem: 1-3 voor Ajax.

Het spel van Ajax doet denken aan de vier seizoenen op rij dat het landskampioen werd. Ook toen won het veelal zonder flair en soms geflatteerd.

Ajax wist gisteren de middelmaat niet te ontstijgen in de eerste helft. Dat kwam mede door de afwezigheid van topscorer Anwar El Ghazi (ziek), spits Arek Milik (geblesseerd) en zijn stand-in Yaya Sanogo (geblesseerd). Trainer Frank de Boer zag dat hun vervangers het verschil niet konden maken.

Zelfs de geroemde middenvelder Riechedly Bazoer liet het de eerste helft afweten. Tekenend was de actie van Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba, die hem in de 22ste minuut de bal afhandig maakte en vervolgens door de benen speelde. Hoofdschuddend sjokte Bazoer er achteraan. Het was kenmerkend voor een eerste helft waarin Vitesse Ajax af wist te bluffen op inzet.

Ajax verscheen na de pauze op het veld zonder Davy Klaassen, die na een aanvaring met Vitesse-aanvoerder Guram Kashia in de kleedkamer achterbleef. Waarschijnlijk hield hij er een lichte hersenschudding aan over, zei De Boer. „Hij had dezelfde symptomen als tegen PSV. Hij wordt maandag goed onderzocht.” Om eraan toe te voegen dat Klaassen de bekerwedstrijd van woensdag tegen Feyenoord waarschijnlijk niet haalt.

In de 54ste minuut breekt Valeri Qazaishvili de wedstrijd open met een schot dat via het lichaam van Joël Veltman en de paal het doel treft. De energie die Vitesse in de eerste zestig minuten had, ebt echter snel weg. Ajax blijft daarentegen op dezelfde manier doorvoetballen en zakt niet weg.

Noem het veerkracht, noem het een vorm van routine: Ajax raakt niet in paniek van de achterstand. Het voetbalt alsof het 0-0 staat en het nog alle tijd heeft om een doelpunt te maken.

Zonder dat Ajax zich extra inspant, scoort het uit het niets twee keer in drie minuten. Viktor Fischer tikt binnen uit een scrimmage, ontstaan na een vrije trap. Enkele minuten later schiet Bazoer na knap doorzetten de bal onder Vitesse-doelman Eloy Room door.

De 1-3 komt op naam van Lasse Schöne, die op aangeven van een andere invaller, Sam Hendriks, vrij kan inschieten. Hendriks had vlak daarvoor bijna een oude traditie van zijn club doen herleven door te scoren bij zijn debuut.

    • Bas Tooms