Epke Zonderland mist WK-finale aan rekstok

Zonderland werd in de aanloop naar de WK gehinderd door blessures.

Epke Zonderland zal via een omweg naar de Olympische Spelen moeten. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Epke Zonderland zal via een omweg naar de Olympische Spelen moeten. Hij miste op de WK de finale aan de rekstok. Zonderland, de olympisch kampioen aan rek, kan zich in Glasgow individueel niet rechtstreeks plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij is, net als vier jaar terug, aangewezen op een omleidingsroute.

Terugblikkend erkende Zonderland dat zijn voorbereiding op de WK simpelweg te kort is geweest. Waar een aanloop van vier maanden gebruikelijk is, moest de rekspecialist zijn energie in vijf weken stoppen. Eerst een zwaar gekwetste duim en vervolgens de hersenschudding hielden hem langer uit de trainingshal dan goed voor hem is.

De spelen zijn voor Zonderland alleen nog haalbaar als Nederland eind april in Rio op het olympisch kwalificatietoernooi bij de eerste vier eindigt. Mocht dat niet lukken, dan resteert Zonderland de aanwijsplek voor één turner waarop Nederland dan nog recht heeft. Via een interne procedure zal dan een selectie worden gemaakt.

Podiumplaats Van Gelder

Yuri van Gelder plaatste zich voor de ringenfinale en kan met een podiumplaats een ticket op naam voor “Rio” verdienen. Bart Deurloo eindige bij de beste 24 en mag later deze week uitkomen in de allroundfinale.

    • Maarten Back
    • Henk Stouwdam