Eindelijk is er weer goed nieuws voor TNT-aandeelhouders

Foto ANP/Koen Suyk
Update: het verlies voor TNT is in het derde kwartaal geslonken: nog slechts 49 miljoen euro, met een licht stijgende omzet.

De cijferpresentaties bij TNT Express verlopen nooit erg feestelijk. De Nederlandse pakketdienst heeft namelijk nog geen enkel jaar winst gemaakt sinds het in 2011 begon.

Ook de cijfers van het eerste en tweede kwartaal dit jaar waren negatief. Vandaag presenteert het bedrijf de cijfers van het derde kwartaal. Hoe dat ook mag uitpakken, een feestje is er sowieso te vieren. De geplande overname door het Amerikaanse FedEx is door de Europese Commissie goedgekeurd. Hoe groot wordt de combinatie? En wat betekent de overname voor de aandeelhouders?

Hoe zat het ook alweer?

Van PTT naar KPN naar TPG: de ontstaansgeschiedenis van TNT Express is nogal ingewikkeld. Weet je nog hoe het precies ging?

Vorige week werd dus bekend dat de Europese Commissie geen bezwaren heeft tegen de overnamepoging van FedEx, in tegenstelling tot die van UPS in 2013. De overname zal in het eerste halfjaar van 2016 worden afgerond. En dat nieuws zorgde direct voor een stijging in de waarde van de aandelen: maar liefst 11 procent op een dag. Bij de aankondiging van de overname in april dit jaar was de waardetoename bijna 30 procent. TNT-aandeelhouders kunnen deze week hun aandelen nog verkopen aan FedEx, voor 8 euro per stuk.

Wat moet je ermee?

Het lijkt een redding voor TNT Express, maar wat moet FedEx met een Nederlandse koeriersdienst die verlies lijdt? Het is vooral het Europese netwerk van TNT Express dat interessant is voor de Amerikaanse branchegenoot. FedEx probeert al langer groter te worden in Europa. Tussen 2011 en 2015 openden honderd nieuwe servicepunten van FedEx Express in elf Europese landen. Wat goed uitkomt: TNT Express had de afgelopen jaren ook juist ingezet op Europa en zag de omzet daar stijgen.

Hoe groot worden de twee samen?

De Europese Commissie besloot de overname te onderzoeken omdat niet duidelijk was of er genoeg concurrentie zou blijven. Maar dat het onderzoek geen bezwaren heeft opgeleverd, betekent niet dat TNT Express en FedEx samen geen flink marktaandeel hebben. Wereldwijd ziet de verdeling er zo uit:

De combinatie TNT Express en FedEx gaat dus een grote concurrent worden voor UPS. Dat is een extra domper nadat hun overname van de Nederlandse pakketdienst mislukte. Daarom probeert UPS bij de Europese Commissie toch nog de deal te voorkomen.

Klik of tap op de bollen om TNT Express, FedEx en UPS te vergelijken:

    • Jolanda van de Beld